Suorana Brysselistä: Nord Stream 2- hanke vahvistaa riippuvuussuhteita

Suomen käynnissä olevan EU-puheenjohtajakauden ajan esittelemme parin viikon välein Brysselissä vaikuttavia henkilöitä ja tiedustelemme heiltä, mistä kaupungissa juuri nyt puhutaan. Tällä viikolla Asiantuntijayritys Aulan energia-asiantuntija Sami Tulonen vastaa energia-aiheisiin kysymyksiin ja kertoo näkemyksiään vihreän energiapolitiikan tulevaisuuden suuntaviivoista.

Sami Tulonen on EU- vaikuttaja ja asiantuntijayritys Aulan energia-asiantuntija

1. Kuka olette?
Olen Sami Tulonen. Olen toiminut lähes kymmenen vuotta edunvalvontajohtajana Euroopan ydinvoimateollisuuden etujärjestössä FORATOMissa. Olen myös työskennellyt neljä vuotta Euroopan parlamentissa. Tällä hetkellä toimin suomalaiseen poliittiseen viestintään ja EU-edunvalvontaan erikoistuneessa Aula asiantuntijayrityksessä.
2. Millä tavoin olette EU- asioiden kanssa tekemisissä?
Olen ollut EU- asioiden kanssa tekemisissä päivittäin viimeisen 24 vuoden ajan. Olen toiminut moninaisesti ja laaja-alaisesti vaikuttamisen ja energiaedunvalvonnan parissa.
3. Miten kuvailisitte Euroopan tämänhetkistä energiapolitiikkaa?
Energiapolitiikka on murroksessa ja tavoitteet on asetettu kunnianhimoisiksi niin globaalilla, kuin eurooppalaisellakin tasolla. Kestävän energiasektorin tavoite luo painetta ja huomiota on kohdennettu muun muassa vähäpäästöisiin tuotantomuotoihin, liikennepäästöjen hallintaan, kestävään liikennejärjestelmään, energiamarkkinoiden toimivuuteen ja globaalin edelläkävijyyden tavoitteluun. Keskeistä on, kuinka nämä kunnianhimoiset tavoitteet saadaan varsinaisesti läpisaatettua ja toteutettua, siten, että kokonaisuus on toimiva.
4. Millä tavalla Nord Stream 2- hanke vaikuttaa energiapolitiikkaan?
Nord Stream 2 hanke on varsin tärkeä projekti Eurooppalle ja erityisesti Saksalle. On tärkeää, että energiantuotantoa ei aseteta yhden kortin varaan. Kaasu on tärkeä vaihtoehto, mutta lisäksi esimerkiksi merienergiasektori on merkittävä osa-alue. On myös hyvä huomioida, että energiariippuvuus Venäjästä ei ole koskaan hyvä asia. Venäjä on EU:lle hankala yhteistyökumppani ja useimmiten Venäjä tekee yhteistyötä yksittäisten jäsenvaltioiden kuin EU:n itsensä kanssa.
5. Miten näette Euroopan energiapolitiikan tulevaisuuden suuntaviivat?
Haasteet ovat valtavat ja tällä hetkellä on havaittavissa merkittäviä ongelmia. Keskeistä on tuottaa toimivaa ja realistista vihreää energiapolitiikkaa. Vihreä energiapolitiikka ei toteudu toivotulla tavalla, jos se ei ole kenellekään kannattavaa. Tarvitaan siis lisää realismia ja suunnitelmallisuutta. Nopeita keinoja ei ole, joten tarvitaankin johdonmukaisia polkuja, joiden kautta mittavat uudistukset saadaan aikaan. Rahoitus tulee suunnata kestävästi sijoituskohteisiin siten, että tuotetaan tuloksia. Tällä hetkellä toiminnassa on paljon poikkoilua, mistä tulisi päästä eroon. Tämä poikkoilu on näkynyt esimerkiksi biopolttoaineiden saralla. Ennustettavuus on erityisen tärkeää ja on hyvä pohtia, että tukeeko regulaatio varmasti tavoitteita.
Koonnut: Saara Hietamäki
Kuvitus: Katerina Panina
Artikkelisarjaa on tuettu ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen tuella