Vita husets Eurovisionsfinal

En fin rad europeiska kandidater tävlar för att bli president i USA. Undrar om amerikanerna vet att europeisk härkomst inte är ett krav ens i Eurovisionen.

USA:s president är nästan EU-medborgare. Donald Trump hävdar nämligen att båda hans föräldrar föddes inom Europeiska unionen (eller, enligt hans alternativa uttryck, ”inom EU-sektorer”).
Då det är frågan om Donald Trump är påståendet förstås inte helt sanningsenligt. Modern Mary Anne var visserligen från Skottland, men pappa Fred var född i Bronx, New York (medan farfar Frederick var den som emigrerade från Tyskland till USA på 1880-talet). Sedan brexit trädde i kraft – påhejad av den amerikanske presidenten själv – har Trump alltså inga förstagenerations rötter i EU.
So sad.
Så gott som varje amerikansk president som innehaft posten det senaste seklet (och, enligt en kvalificerad gissning, före det) har faktiskt likt Trump haft påbrå i någon del av Storbritannien. EU-flaggan i Vita huset har hållits uppe av Tyskland (Bushs, Johnson, Eisenhower, Truman, Hoover), Irland (Reagan, Kennedy, Truman, Wilson) och Nederländerna (Nixon, Roosevelts), även om dessa släktband ofta varit flera generationer bak.
Ett fint urval. Lite snävt kanske, även om Obamas anlag bara var hälften brittiskt. Vart borde vi vända oss för mer mångfald i Vita huset till nästa mandatperiod?
Definitivt inte till Elizabeth Warren (främst brittisk härkomst, med en numera ökänd pytteandel ursprungsbefolkning) eller Joe Biden (vars sista förfäder lämnade Irland på 1880-talet). Men de övriga kandidaterna erbjuder spännande alternativ. Två demokratkandidater är halveuropéer (på riktigt): Bernie Sanders pappa flydde fattigdomen och antisemitismen i Polen på 1920-talet och Pete Buttigiegs far lämnade jesuitiska präststudier på Malta på 1970-talet för en akademisk karriär i USA. Michael Bloomberg är son till inte bara en, utan två europeiska invandrare: modern var vitrysk och fadern rysk jude. Amy Klobuchars rötter i Slovenien och Schweiz ligger två generationer bak.
Malteserna i Europa har varvat upp kring Buttigieg. Kanske polackerna kunde samla sina krafter bakom Sanders? Nio miljoner amerikaner uppger ha polskt arvsanlag, så nog vore det dags för Polen att stiga fram (med tanke på att 43 miljoner tyskamerikaner ju har producerat åtminstone sex presidenter det senaste århundradet).
Det kunde bli kul med europeisk uppslutning i presidentspelet, som en Eurovisionsfinal ungefär. (Ifall någon är orolig om Sveriges ställning i den finalen så kan hen vara lugn: Donald Trump har i andra sammanhang (felaktigt) påstått att hans far var svensk.)
I och för sig finns det ju inget krav i Eurovisionen på att vare sig artisten eller låtskrivaren ska vara europé. Så kanske det kravet inte heller behöver gälla för huvudrollen i Vita huset.
Tänk till exempel på amerikanska släktursprungsstatistikens ”andra grupper”. I den kategorin ingår nästan 125 miljoner amerikaner. Det har aldrig funnits en president med den härkomsten.
Mångfald, anyone?
Text Anna Savolainen
Bild Geralt/Pixabay

 
Skribenten har masterexamen i samhällsvetenskap och bor i USA där hon är aktiv inom civilsamhället. Tidigare har hon arbetat med nordiskt samarbete och EU-frågor som analytiker inom privat sektor.