Eurooppa-päivän kunniaksi Suomesta lähti 12-henkinen delegaatio Istanbulissa järjestettyyn juhlaseminaariin. Matkan aikana päästiin tutustumaan paikkoihin, jotka raottivat verhoa Turkin yhteiskunnalliseen tilanteeseen.
Keskiviikkona 9.5. Eurooppa-päivän aamu aloitettiin aamupalalla Divan hotellissa. Sen jälkeen päästiin päivän juhlaseminaarin pariin, jonka ohjelma oltiin jaettu kahteen osaan. Suomen ja Ranskan delegaatioiden lisäksi seminaariin osallistui Tanskan delegaatio ja kourallinen turkkilasia yliopisto-opiskelijoita. Yhteensä osallistujia oli noin kuusikymmentä.
Aamupäivällä osallistujat jaettiin istumaan kymmenen hengen pöytiin, joissa päästiin keskustelemaan world cafe -hengessä Euroopan unioniin liittyvistä kysymyksistä. Aiheita oli yhteensä seitsemän: Euroopan laajentuminen, turvallisuus, sukupuolten välinen tasa-arvo, ihmisoikeuskysymykset, talous, Euroopan tulevaisuus ja maahanmuutto. Jokaista keskustelua oli johtamassa aiheeseen perehtynyt asiantuntija, joka ensin alusti aiheen ja sen jälkeen päästi ryhmäläiset esittämään kysymyksiä.
Lounaalla keskustelu oli vapaampaa ja monissa pöydissä jatkuivat world cafe -istunnon herättämät keskustelut. Lisäksi yksi Turkin johtavista liikenaisista, Ümit Boyner, piti puheen sukupuolten välisestä tasa-arvosta työelämässä. Oli hienoa huomata, että aihe, joka on herättänyt niin paljon huomiota ympäri maailmaa, oli saanut puolestapuhujia myös Turkkissa.
Lounaan jälkeen oli vuorossa paneeli, minkä aikana viisi turkkilaista asiantuntijaa kertoi yleisölle omista erikoisaloistaan. Paneelissa käytiin läpi muun muassa Turkin johtavaa lentokenttäliikennöitsijän nousua pienestä paikallisesta yrityksestä koko maailman tietoisuuteen. Puhujiin kuului myös tunnettu turkkilainen elokuvatuottaja, menestyvä liikemies sekä Turkin tietoliikenteeseen erikoistunut tutkija. Jokaista puhujaa yhdisti vahva tietämys ja edelläkävijän titteli alallaan.
Matka huipentui laivaristeilyyn Bosporinsalmella. Istanbul on ainoa kaupunki koko maailmassa, joka ulottuu Euroopasta Aasian puolelle. Risteily kesti kolme tuntia ja sisälsi upean kolmen ruokalajin turkkilaisen illallisen. Risteilyn aikana delegaatiot ja turkkilaiset yliopisto-opiskelijat pääsivät keskustelemaan ja jakamaan mielipiteitään Euroopan unioniin liittyvistä kysymyksistä. Oli samaan aikaan hienoa, mutta surullista huomata, kuinka EU-myönteisiä turkkilaiset opiskelijat olivat, mutta kuinka huonot lähtökohdat Turkilla oli saada EU-jäsenyys maan hallituksen ja ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.
Torstaina 10.5. koitti paluu takaisin koti-Suomeen. Matka oli ollut lyhyt, hektinen ja täynnä ohjelmaa, joten alkuun oli vaikea heti edes käsittää, kuinka hieno kokemus se oli ollut. Uudet ystävyydet, kokemukset, keskustelut ja ruokalajit olivat yhdessä luoneet matkan, josta varmasti muotoutuisi jokaiselle osallistujalle ikimuistoinen.
Matkasta jäi päällimmäisenä mieleen toiveikkaat ja innokkaat turkkilaiset opiskelijat. Heidän kanssaan käydyt keskustelut olivat yksi silmiä eniten avanneista kokemuksista. Suomalaisessa hyvinvointivaltiossa asuvana on vaikea edes ymmärtää, millaista on asua maassa, josta ei pääse lentämään pois ilman erillistä lupaa tai jossa maan hallituksen kritisoinnista voi joutua vankilaan.
Mitä tästä matkasta sitten jäi käteen? Toiveikkuus Turkin tulevaisuutta kohtaan, joka on turkkilaisen, aktiivisen ja EU-myönteisen nuorison käsissä.
TEKSTI Nea-Bettina Baarman (Istanbul, Turkki)
KUVAT Nea-Bettina Baarman & Ella Kivisaari