Pääsihteerin kynästä

Vuosi on lyhyt aika. Noin vuosi sitten, allekirjoittanut valmistautui toiseen työpäiväänsä Eurooppanuorten pääsihteerinä. Päivä oli 2.12.2017, Eurooppanuorten liittokokous oli alkamassa ja puheenjohtaja oli juuri päivää aikaisemmin palannut Etelä-Afrikasta. Tässä vaiheessa lienee jo rehellistä myöntää, että vielä kokouksen alkaessa olin kokousjärjestelyistä varsin pihalla.
Nyt tämä hetki tuntuu kovin kaukaiselta. Kuluneeseen vuoteen on mahtunut yhtä sun toista. On julkaistu tutkimus nuorten mielipiteistä EU:sta, juhlittu näyttävästi Eurooppa-päivää Helsingissä ja ympäri Suomea, julkaistu videoita ja kannanottoja, järjestetty Eurooppanuorten historian suurin Linnaseminaari. Matkapäiviltäkään ei ole vältytty. Tässä vaiheessa kuitenkin voi jo melkein huokaista helpotuksesta. Joulu on tulossa ja vuoden projektit ovat liki maalissa.
Vuonna 2018 Eurooppanuoret on toteuttanut historiallisen suuret Eurooppatiedotus-hankkeet. Hanketoiminnot ovat sisältäneet Humans of Europe -videokampanjan keväällä ja EU-myytinmurtaja videot syksyllä. Hankerahalla on järjestetty kymmeniä tapahtumia ympäri Suomea. Tänä syksynä Eurooppa-mentoriohjelma on koonnut kaksikymmentä EU-sta kiinnostunutta nuorta syventämään asiantuntemustaan yhdessä eri alojen ammattilaisten kanssa. Vaikka vuotta ja hankkeita on vielä jäljellä, voimme hyvällä mielellä ja ylpeydellä todeta onnistuneemme toteuttamaan historiallisen suuret hankkeet. Tämän vuoden saavutukset ja onnistumiset antavat meille varmasti erinomaisen pohjan vuoden 2019 hankehakuihin.
Toimiston näkökulmasta tätä vuotta ovat myös rytmittäneet Eurooppalaisen Suomen kanssa toteutetut aluekiertueet. Työt Eurooppanuorissa aloittaessani kuvittelin pääseväni matkustamaan työn puolesta Euroopassa ja oikeassa olinkin, onhan Oulukin Eurooppaa! Aluekiertueet ovat tarjonneet hienon mahdollisuuden tutustua aluejärjestöjen toimintaan aina Rovaniemeltä Turkuun. Samoin aluekiertue on tarjonnut hauskan mahdollisuuden järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia yhdessä eri aluejärjestöjen kanssa. Ainakin omalta osaltani tämä on ollut myös hyvin opettavaista ja hyödyllistä.
Toivottavasti nähdään mahdollisimman monen kanssa vielä liittokokouksessa Jyväskylässä. Viikonloppu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden koota koko porukka yhteen vielä kerran tänä vuonna, puhumattakaan mahdollisuudesta vaikuttaa järjestön suuntaan siinä samalla. Minäkin lupaan olla tällä kertaa paremmin kartalla kuin vuosi sitten.
Nähdään!
TEKSTI Mikko Kymäläinen