Teksti: Ninni Norra Kuvat: Ksenia Mochalova
Porvoon Haikon kartano täyttyi elokuisena viikonloppuna innokkaista Eurooppanuorten aktiiveista, kun lähes 50 nuorta kokoontui Linnaseminaariin 16.–18.8.2024. Tämä vuosittainen tapahtuma on Eurooppanuorten keskuudessa erityisen odotettu, sillä se tarjoaa osallistujille mahdollisuuden syventyä ajankohtaisiin eurooppalaisiin teemoihin, verkostoitua muiden järjestön jäsenten kanssa ja viettää aikaa Haikon kauniissa kartanossa.
Perjantai-iltapäivänä Helsingistä Haikkoon matkustanut osallistujajoukko otettiin lämpimästi vastaan kahvitarjoilun merkeissä ennen seminaarin virallista avausta. Ohjelma käynnistyi Akavan opiskelijoiden puheenjohtajan Pauliina Ryökään pitämällä keynote-puheella, joka käsitteli Euroopan komission tulevaaa nelivuotiskautta Akavan näkökulmasta.
Linnaseminaarin paneelikeskustelut moderoi Eurooppanuorten tuore puheenjohtaja, Nea-Bettina Baarman
Heti tämän jälkeen siirryttiin paneelikeskusteluun, jossa pureuduttiin lobbaamisen myytteihin ja todellisuuteen Helsingin yliopiston professori Matti Ylösen ja Finanssialan Mari Pekonen-Rannan kanssa. Ilta jatkui kevythenkisellä verkostoitumisella ja huipentui illalliseen Romanov-salissa sekä tietovisaan kartanon tunnelmallisessa kellaripubissa.
Lauantaipäivä oli täynnä monipuolista ohjelmaa. Päivä alkoi Euroopan komission Suomen edustuston EU-uria käsittelevällä työpajalla, joka tarjosi arvokasta tietoa ja käytännön neuvoja eurooppalaisista uramahdollisuuksista kiinnostuneille. Heitä Eurooppanuorten joukosta totisesti löytyi.
Linnaseminaarin osallistujat pohtivat EU-uriin liittyviä kysymyksiä yhdessä komission Suomen edustuston virkahenkilöiden kanssa.
Työpajatoiminnan henki kantoi myös seuraavaan ohjelmanumeroon, kun osallistujat pääsivät uppoutumaan väittelyn saloihin. Lounastaukoa seurasi meppipaneeli, jossa vastavalitut europarlamentaarikot Jussi Saramo ja Maria Ohisalo kertoivat tulevasta kaudestaan sekä vastasivat osallistujien kysymyksiin. Keskustelua herättivät erityisesti oikeusvaltion tulevaisuus ja Yhdysvaltain presidentinvaalit.
Lauantaipäivän odotetussa meppipaneelissa kannettiin huolta oikeusvaltiokehityksen suunnasta.
Ajankohtaisteemoihin tutustuttiin syvemmin seminaaripäivän päättävässä Euroopan komission Suomen-edustuston poliittisessa katsauksessa. Illallisen jälkeen osallistujat pääsivät esittelemään musiikillisia lahjojaan kellaripubin karaokessa.
Osallistujat pääsivät nauttimaan Haikon kartanon ruokatarjoiluista ja kylpylästä seminaariohjelman ohella.
Sunnuntaina seminaari jatkui työpajalla, jossa etsittiin ratkaisuja Euroopan komission Green Deal -tavoitteisiin. Ennen työpajan tuloksien esittellyä sukellettiin työelämäpolitiikan maailmaan Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen Aino-Maija Rajoon, Eurocadresin asiantuntija Ilkka Penttinen Fouton ja nuorten työelämädelegaatti Milla Ristikankaan johdolla. Linnaseminaari päätettiin yhteisellä lounaalla ja paluumatkalla Helsinkiin.
Osallistujien kokemuksia
Suosittuun tapahtumaan osallistuneet Elsa Kivinen ja Alexiane Terrochaire–Barbançon kokivat, että Linnaseminaari tarjosi arvokkaita oppeja ajankohtaisista haasteista, politiikasta ja EU-kansalaisuuden merkityksestä.
Elsa Kivinen on Eurooppanuorten pitkäaikainen aktiivi, joka toimii myös Tähdistön toimittajana. Kansainvälinen vieras Alexiane Terrochaire–Barbançon toimii Suomesta vastaavana viestintähenkilönä ja hallituksen jäsenenä Eurooppanuorten kattojärjestössä, JEF Europessa.
Mikä oli mielestäsi parasta Linnaseminaarissa?
Elsa Kivinen: ”Aikaisempiin Linnaseminaareihin verrattuna tämä oli ehdottomasti interaktiivisin. Meille annettiin mahdollisuuksia keskustella toistemme kanssa, ja pääsimme esimerkiksi tutustumaan siihen, miten väitellä Euroopan unionista. Tällaisia tilanteita on muuten aika harvoin, ellei sitten ole puolueen puheenjohtaja, jolta kysytään [EU-asioista] julkisesti. Tämäntyyppistä ohjelmaa voisi mielestäni olla enemmänkin!”
Alexiane Terrochaire–Barbançon: ”Eniten pidin ehdottomasti siitä, että sain tavata muita JEFereitä Suomesta ja kuulla kaikista paikallisista tapahtumista ja projekteista! Kuulin Helsingissä toteutetuista twinning-projekteista sekä Democracy Under Pressure -kampanjan toteuttamisesta. Oli virkistävää ja inspiroivaa kuulla ideoita paikallisilta osastoilta – tämä motivoi minua tuomaan näitä ideoita eurooppalaiselle tasolle ja sisällyttämään ne tuleviin projekteihimme. Lisäksi nautin erityisesti siitä, että sain tavata JEF Finlandin hallituksen jäsenet ensimmäistä kertaa kasvotusten!”
Millaisia uusia asioita opit?
Elsa Kivinen: ”Opin paljon siitä, miten tiettyjä asioita lähestytään, ja miten jotkut asiat ovat niin monisyisiä, että niistä viestiminen voi olla hyvin haastavaa. Ja olenhan mä tiennyt, että esimerkiksi EU-urista viestiminen ja niiden markkinointi on haastavaa, mutta ehkä siitä sain vielä uusia näkökulmia, miten ihmiset suhtautuvat näihin asioihin.”
Alexiane Terrochaire–Barbançon: ”Opin lisää Suomen poliittisesta kontekstista ja siitä, miten nuoret kokevat EU:n. Kuulin kasvavasta välinpitämättömyydestä tai tiedon puutteesta EU-mahdollisuuksia kohtaan. Työpaja EU-komission kanssa sai minut todella pohtimaan, kuinka EU-maat kohtaavat samanlaisia haasteita nuorten rekrytoinnissa EU-aiheisiin tehtäviin. EU-maailman urapolut herättivät kiinnostukseni, ja tästä aiheesta voisi mahdollisesti kehkeytyä projekti tai kampanja, jota haluaisin työstää ja ehdottaa JEF Europen hallitukselle. Nautin myös todella paljon suomenkielisten laulujen oppimisesta. Samuel teki hienoa työtä opettaessaan meille Suomen historiasta ja Porvoosta, ja minulla oli todella hauskaa!”
Miten Linnaseminaari sai sinut näkemään roolisi Euroopan tulevaisuudessa?
Elsa Kivinen: ”Mulla on ollut hyvin poliittinen elämä, tai mun elämääni on hyvin vahvasti muokannut EU-politiikka. Tähän liittyy jo ihan se missä olen syntynyt ja missä olen asunut. Niin jotenkin sen henkilökohtaisuuden nostaminen siinä mielessä, että ei käsittele politiikkaa vain sellaisena etäisenä jargonina. EU ei vaikuta ainoastaan siihen, mitä tapahtuu esimerkiksi jossain yritysmaailmassa, vaan se vaikuttaa siihen, missä ihmisiä asuu, mitkä asiat jäävät historiankirjoihin, mitä asioita pidetään tärkeinä. Tämä kaikki näkyy ihmisten elämässä. Kun sanotaan, että henkilökohtainen on poliittista, niin mielestäni myös poliittisuus on hyvin henkilökohtaista.”
Alexiane Terrochaire–Barbançon: ”Sanoisin, että tämä seminaari vahvisti haluani oppia lisää kansallisesta politiikasta niiden alueiden osalta, joiden yhteyshenkilö olen. Tämä seminaari opetti minulle Suomen politiikasta ja suomalaisten EU-käsityksistä, erityisesti nuorten osalta. Uskon, että on erittäin tärkeää tutustua näihin kysymyksiin ja projekteihin, jotta JEF Europen tasolla voidaan toteuttaa projekteja, jotka ovat hauskoja, verkoston arvostamia sekä monikieliselle yleisölle sopivia ja vaikuttavia kansallisilla ja paikallisilla tasoilla. Tämä on haastavaa, sillä eri osastoilla on erilaiset poliittiset kulttuurit, mutta tämä seminaari sai minut ajattelemaan, että se on mahdollista, kun etukäteen tehdään tutkimusta poliittisista suuntauksista ja historiasta, jotka liittyvät toiminnan ydinaiheeseen, ja järjestetään konsultaatioita ja keskusteluja kansallisten osastojen sekä paikallisten JEFereiden kanssa, jotka osoittavat kiinnostusta. Yhteenvetona, tämä seminaari korosti yhteistyön, eri maiden välisten ideointisessioiden ja luovuuden merkitystä voimakkaan poliittisen vaikuttamistyön toteuttamisessa, mikä on yksi JEF Europen ydintehtävistä. Aion osallistua koko prosessiin, yhdistämällä organisaatiomme EU-päättäjiin ja muihin kansalaisjärjestöihin, yhdessä Christellen, JEF Europen puheenjohtajan, sekä muiden hallituksen kollegoideni ja ystävieni kanssa. Tämä seminaari vahvisti selvästi JEF-henkeäni!”