Pääkirjoitus: Kriisit haastavat identiteetin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Aina, kun Euroopan rajojen ylittämistä vaikeutetaan, kuolee EU:n ulkorajoilla lisää ihmisiä. Välimeri on eurooppalaiselle omatunnolle synkkä paikka. (nootti: Le Monde Diplomatique: Maailmanpolitiikan Atlas 2013, s. 22-23)
Tähdistön tuplanumeron 2-3/2016 aiheina ovat siirtolaisuus ja Turkki. Aiheita käsitellään erillisinä, mutta ne ovat toisistaan erottamattomia. 2000-luku on synnyttänyt uuden politiikan sektorin: maahanmuuttopolitiikan. Euroopan johtajat ulkoistavat osan maahanmuuttopolitiikastaan delegoimalla sen ensin unionin ulkorajoille, ja sitten yhä kaukaisemmille valtioille, joista muuttovirrat lähtevät.
Eurooppa puhuu julkisesti perusarvoistaan demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien airueena. Näistä arvoista emme saa tinkiä kriisien aikoina. Tämän vuoksi Eurooppanuoret otti kantaa heinäkuussa: “Puhdistukset tuhoavat edellytykset Turkin EU-jäsenyydelle” (kannanotto tämän lehden sivulla 50). Lehden ensimmäisen puheenvuoron saa Suomen entinen Turkin suurlähettiläs Nina Vaskunlahti, joka reflektoi vuosien 2012-2016 lähettiläskautensa Turkin kehitystä.
Maaliskuussa 2016 solmitun EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen jälkeen Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten käytetyimmäksi reitiksi on jälleen vakiintunut vaarallinen meritie Libyasta Italiaan. Viime vuonna 2015 Välimereen hukkui noin 3 700 Eurooppaan pyrkinyttä ja kuluva vuosi näyttää synkemmältä. Tarvitsemme inhimillisen ratkaisun pakolaisten turvallisiksi reiteiksi sekä saapujien kestäväksi integroimiseksi eurooppalaisiin yhteiskuntiin.
Tässä Tähdistössä tarjoamme siirtolaisuuteen myös laajemman perspektiivin kuin jo tunnetun Eurooppaan pyrkijoiden surullisen saagan. Tarjoamme muun muassa näkökulman akateemiseen liikkuvuuteen. Tiedon ja ajatusten vaihtaminen ovat kansainvälisen tiedeyhteisön henkireikä. Samoin on ihmisten liikkuvuus ja asuinpaikan vapaa valitseminen elinvoimaisen ja inhimillisen yhteiskunnan piirre.
Vuonna 2016 Eurooppanuorten tapahtumakentällä on saavutettu pyöreitä vuosia, kun perinteikkäin tapahtumamme Linnaseminaari täytti 20 pyöreää vuotta elokuussa. Merkkipaalun kunniaksi ilmapallot kannessa, laaja reportaasi seminaarista sekä Eurooppanuorten ensimmäisen puheenjohtajan Juha Mustosen haastattelu.
Kiitän aktiivista toimituskuntaani sekä yhteistyötä suurtyön suorittaneen taittajan Eetu Lehmusvaaran kanssa.
Simo Ristolainen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”198″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Tähdistön vuoden 2016 päätoimittaja Simo Ristolainen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]