Eurooppanuorten uusi pääsihteeri Kristian Kyllönen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Eurooppanuoret valitsi elokuussa Kristian Kyllösen, 24, järjestön historian 13. pääsihteeriksi. Tähdistö tapasi Kyllösen kesäissä tunnelmissa Eurooppanuorten Linnaseminaarissa Haikon kartanossa, jolloin hän otti varaslähdön syksyllä alkaneeseen uuteen työhönsä.
”Mie” ja ”sie” toistuvat lappeenrantalaisen Kristian Kyllösen puheessa samalla, kun hän hätistelee ärhäkkää ampiaista loitommas Haikon kartanon pihamaalla. Viimeisistä hellepäivistä ja viehättävästä miljööstä huolimatta kyse ei kuitenkaan ole Kyllösen kesälomasta. Virallisesti vasta syyskuussa Eurooppanuorten uutena pääsihteerinä aloittanut Kyllönen on juuri päättänyt toisen työpäivänsä uudessa toimessaan. Kaksi hektistä seminaaripäivää ovat pitäneet sisällä rutkasti käytännön tapahtumajärjestelyjä sekä lukuisia kättenpuristuksia uusien tuttavuuksien kanssa. Kroonisesti ympärillä pörräävistä ampiaisista viis, Kyllönen vaikuttaa olevan silmin nähden tyytyväinen sekä seminaarin antiin että uusiin työtehtäviinsä.
Ikään kuin alleviivatakseen Kyllösen tuoretta asemaa suomalaisessa Eurooppa-liikkeessä, hänelle jaettiin seminaarin alussa niin järjestäjän kuin osallistujankin nimikyltit. Kumpikaan rooli ei toki ole vieras järjestötoiminnassa jo entuudestaan meritoituneelle Kyllöselle, sillä miehellä on vyöllään tukku luottamustoimia aina lukion oppilaskunnasta lähtien. Kyllösen varhainen järjestötausta kuulostaakin monelle tutulta. Lukiossa herännyt kiinnostus yhteis- kunnalliseen vaikuttamiseen vei nuoren miehen mennessään aina Suomen Lukiolaisten Liiton varapuheenjohtajaksi asti vuonna 2012. Samalla Kyllönen sai myös ensikosketuksensa Eurooppanuoriin. ”Liityin jäseneksi saman tien. Huomasin tuolloin, että Eurooppanuoret edustaa järjestönä juuri niitä arvoja ja asenteita, joita haluan itse omalla panoksellani tukea”, Kyllönen muistelee. Syyskuussa alkaneen pääsihteerikautensa myötä Kyllösen panos Eurooppa-liikkeen hyväksi onkin merkittävä. Hän on Eurooppanuorten ainoa vakituinen työntekijä.
Federalistiksi tunnustautuvan Kyllösen järjestöpolkua tuntuu ohjanneen vahva vaikuttamisen palo. Jo lukiossa Kyllönen pukeutui hassutellakseen upseerin univormuun, joten ei yllätä, että varusmiespalvelukseen astunut nuori lappeenrantalainen päätyi reserviupseerikurssille ja oppilaskuntansa puheenjohtajaksi. Pian Kyllönen kuitenkin törmäsi epäkohtiin, joihin oli puututtava. ”Yksin asuvana varusmiehenä huomasin oman käden kautta sen, että asevelvollisilla ei ole kaikki kohdallaan.” Inttivaatteissa ei ollutkaan aina niin hauskaa. Kun Varusmiesliitto haki uutta pääsihteeriä, Kyllösen hakemus oli perillä hyvissä ajoin. Tuore hallintotieteiden ylioppilas Tampereen yliopistosta valittiin tehtävään.
Vankasta järjestötaustastaan huolimatta Kyllönen ei kuitenkaan suostu kutsumaan itseään järjestöjyräksi. ”Viimeistään nyt, kun olen löytänyt täysipäiväisen työn kolmannelta sektorilta, voisin toki sanoa olevani järjestöaktiivi”, Kyllönen naurahtaa. Ennemminkin Kyllönen pitää rooliaan Eurooppanuorissa mahdollistajana, joka luo tilaa ja välineitä aktiivien vaikuttamistyöhön. ”En ole täällä tekemässä politiikkaa, vaan pääsihteerin ensimmäinen ja tärkein tehtävä on kertoa ja ohjata jäsenkuntaa, että millä perusteilla ja mitä kautta yhteistä visi-
ota voidaan resurssiemme puitteissa toteuttaa. Järjestössämme on todella paljon nuoria, joilla on paljon mielenkiintoisia ajatuksia. He ovat se porukka, joille itse pyrin antamaan tilaa vaikuttaa ja rakentaa parempaa huomista”, pääsihteeri linjaa.
Kyllösen visio Eurooppanuorista on entistä suurempi ja vahvempi järjestö, joka luo foorumin suomalaiselle Eurooppa-keskustelulle. Euroo- pan unionista ei Kyllösen mukaan keskustella tai uutisoida Suomessa tarpeeksi. Eurooppanuoret jakoikin vuosittaisen Eurooppa-herätyspalkintonsa Yleisradion vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle. ”Nykyisessä poliittisessa Euroopan ja Suomen poliittisessa ilmapiirissä Eurooppanuorten toiminnalle on enemmän tarvetta kuin koskaan”, Kyllönen toteaa. Valmiiden vastausmallien ja totuuksien sijaan hän painottaakin keskustelua. Kyllönen haluaa tarjota foorumin rakentavalle ja tarvittaessa myös kriittiselle keskustelulle, joka parhaimmillaan vastauksia kysymysmerkkeihin ja tuottaa enemmän valoa kuin lämpöä. ”Meidän täytyy luoda pelikenttä asiapohjaiselle Eurooppa-keskustelulle, jolle ei kuitenkaan tule asettaa raameja. Tänäkin viikonloppuna olemme huomanneet, että järjestössämme on hyvinkin laaja erilaisten näkemysten kirjo. Keskustelulle ei tule luoda kriteerejä, mutta omalla toiminnallamme ja aloitteellisuudella sille tulee luoda areena.”
Linnaseminaaria Kyllönen pitää juuri tuollaisena foorumina, jossa yhteiskunnallisesti valveutuneet nuoret pääsevät haastamaan omaa ja toisensa ajattelua. Myös uusi pääsihteeri myöntää oppineensa viikonlopun aikana valtavasti uutta. ”Tämä koulutuksellinen tavoite on järjestöllemme aivan toiminnan ydintä. Monessa EU-aiheisessa keskustelussa yleinen määrittelevä tekijä on se, että faktoja ei tunneta tai ei edes halutakaan keskittyä aiheeseen. Pari päivääkin voi riittää siihen, että ajattelukyky ja tietotaito Euroopan unionista laajenee huomattavasti. On huomattava ero niillä ihmisillä, jotka tänne tulevat ja jotka lähtevät sunnuntaina kotiin.”
Nykytilanteessa keskustelu Euroopasta ja Euroopan unionista tuskin ainakaan vähenee. ”Mikäli Eurooppanuoret ei luo tätä foorumia, sen luo varmasti jokin muu taho, joka ei välttämättä peräänkuuluta samalla tavalla rakentavan keskustelun perään kuin me. Juuri tämä on meidän haasteemme ja tehtävämme”, Kyllönen muistuttaa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”279″ img_size=”full”][vc_column_text]Kuva: Juho Mäki-Lohiluoma[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text css=”.vc_custom_1493999572608{margin-top: 5px !important;margin-right: 5px !important;margin-bottom: 5px !important;margin-left: 5px !important;border-top-width: 5px !important;border-right-width: 5px !important;border-bottom-width: 5px !important;border-left-width: 5px !important;padding-top: 5px !important;padding-right: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;padding-left: 10px !important;border-left-color: #333c3f !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #333c3f !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #333c3f !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #333c3f !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 5px !important;}”]KUKA?
Syntynyt: 01.04.1992
Koulutus: Hallintotieteiden ylioppilas
Työ: Pääsihteeri
Synnyinpaikka: Tammisaari
Harrastukset: Kosolipelit, hyvä ruoka[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]