Unkari ja Puola ampuvat alas yhteisen kannan muuttoliikkeestä

Eurooppa-neuvosto, joka koostuu jäsenvaltioiden johtajista, kokoontui torstaina keskustelemaan Ukrainasta, ulkopolitiikasta ja maahanmuutosta. Keskustelu muuttoliikkeisä ja turvapaikanhakijoista venyi pitkään Unkarin ja Puolan vastustuksen takia.

Vielä torstai iltapäivällä keskustelu edistyi sujuvasti 27 jäsenvaltion johtajien kesken, kertoi EU diplomaatti Politicolle. Maahanmuutosta oltiinkin jo päästy aikaisemmin laajaan sopuun. Silloin uudistuksia puoltava enemmistö pääsi yhteisymmärrykseen Italian kanssa, joka oli johtanut 10 vastustavaa jäsenvaltiota. Ehdotukset tiukentaisivat vaatimuksia turvapaikan saannille ja helpottaisivat turvapaikanhakijoiden palauttamista kolmansiin maihin. Merkityksellisin edistysaskel olisi kuitenkin pakollinen solidaarisuus, joka merkitsisi jäsenvaltioille vastuuta auttaa toisiaan, mikäli joku jäsenmaa ylikuormittuu. Avun muoto on jätetty sen verran avoimeksi, että se voisi tapahtua niin pakolaisten uudelleenjaolla kuin pelkällä rahallisellakin avustuksella.

Puola kuitenkin yritti ampua alas uudistusmahdollisuudet ehdottamalla että maahanmuutosta tulisi tehdä päätöksiä vain yksimielisyydellä. Eurooppa-neuvosto on soveltanut yksimielisyyden vaatimusta vastaaviin päätöksiin aikaisemmin, mutta se ei ole perussopimusten (EU:n quasi-perustuslain) mukaan tarpeellista. Unkarin Viktor Orbán taas kategorisesti kieltäytyi kannattamatta muutoksia. Edes Italian äärioikeistolainen pääministeri Giorgia Meloni ei saanut Puolaa ja Unkaria muuttamaan kantaansa.

Aiheesta otettiin tauko jonka aikana käsiteltiin esityslistassa seuraavaa Kiinan aihetta, mutta vaikka maahanmuuton aiheeseen palattiin, lopullista kantaa ei saatu torstaina aikaan. Puolenyön jälkeen valtionpäämiehet päättivät epätoivoisesti jatkaa kokousta perjantai aamulla.

Puolan ja Unkarin vastahankaisuuden vuoksi Eurooppa-neuvoston sijaan johtopäätökset julkaistiin Eurooppa-neuvoston presidentin, Charles Michelin nimissä. Päätelmissä korostetaan varsinkin että muuttoliike on Euroopan laajuinen haaste joka vaatii Eurooppalaista ratkaisua. Prioriteettina nostetaan esiin myös varsinkin laittoman maahanmuuton perimmäisten syiden ratkaisu ja täten sen esto että ihmiset lähtisivät vaarallisille matkoille Välimeren yli Eurooppaan.

Dokumentissa myös todetaan Unkarin ja Puolan kanta.

Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan ”Pöydän ääressä on kompromissin henki ja huolia kuunnellaan, mutta kun kaikkeen vaan sanoo ‘ei’ samalla kun muut yrittävät saada kompromissia aikaan, se ei toimi.” Hän myös korosti etteivät erimielisyydet olleet ylittämättömiä ja kaikki jäsenvaltiot olivat sitä mieltä että EU:n ulkorajoja tulee suojella.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sen sijaan jakoi antisemiittisiä salaliittoteorioita lietsovan videon jossa hän syyttää sekulaari juutalaista unkarilaisamerikkalaista miljardööriä George Sorosia ja hänen poikaansa Alexanderia muutoksista. George Soros on toiminut Unkarin hallitukselle tietynlaisena Emmanuel Goldsteininä jota salaliitteorioiden kautta voi syyttää kaikesta maailmassa mikä heitä ei miellytä. Videossa Orbán myös väittää että EU velvoittaisi Unkaria vastaanottamaan maahanmuuttajia vuosittain 10,000 tai komission päätöksen mukaan jopa enemmän.

Kroatian Pääministeri Andrej Plenkovic ei kuitenkaan ole huolissaan. Hän korostaa ettei yhteisymmärryksen puute tässä kokouksessa estä uutta muuttoliikepolitiikkaa jonka Euroopan Unionin Neuvosto (kansankielellä tunnettu myös Ministerineuvostona) hyväksyi jo kesäkuun alkupuolella määräenemmistöllä. Silloinkin päätöstä vastustivat lopulta vain Unkari ja Puola.

TEKSTI Gergely Kozar

KUVA PIXABAY