13. Syyskuuta saapui jälleen aika vuosittaiselle puheelle unionin tilasta (State of the European Union), jonka pitää komission presidentti parlamentin edessä. Puheessa käydään läpi vuoden tapahtumia ja komission suunnitelmia tulevalle vuodelle. Se on luonnollisesti mahdollisuus komissiolle korostaa menestyksiään ja osoittaa luotettavuutta.
Poliittisten yksityiskohtien ja komission saavutusten mainostamisen välissä Von der Leyenin puheissa on viime vuosina aina ollut keskeinen teema. Viime vuoden teemana oli solidaarisuus, sitä edeltävänä sielu. Tänä vuonna puheessa toistui historian kutsu.
“Tämän päivän unioni heijastaa niiden henkilöiden visiota, jotka haaveilivat paremmasta tulevaisuudesta toisen maailmansodan jälkeen.
Tulevaisuudesta, jossa kansojen, demokratioiden ja ihmisten unioni tekisi yhteistyötä elääkseen rauhassa ja vauraudessa.
He uskoivat, että vastaus historian kutsuun on Eurooppa.
Kun keskustelen uuden sukupolven kanssa, näen nuorissa saman vision paremmasta tulevaisuudesta.
Saman polttavan halun rakentaa jotain parempaa.
Saman uskon siihen, että epävarmassa maailmassa Euroopan on jälleen vastattava historian kutsuun.”
Kuten von der Leyenille on jo tullut tavanomaiseksi, hän puhuu Euroopan historiasta ja Euroopan Unionin perustajista. Perustusisien apoteoosi on keskeinen osa von der Leyenin käyttämää ja rakentamaa mytologiaa, kuten sankareiden ylistys on osa jokaisen kansan myyttejä. Von der Leyen on aikaisemmin myös puhunut Euroopan sielusta. Vuonna 2021 hän lainasi Robert Schumanilta: “Eurooppa tarvitsee sielun – ideaalin – ja poliittista tahtoa sen toteuttamiseksi.” Euroopan vahvuus, tai päinvastoin heikkous, on aina riippunut von der Leyenin puheissa hengellisestä vahvuudesta tai heikkoudesta. Kyvystä elää arvojemme mukaisesti, kyvystä muodostaa yhteinen tahto, uskoa yhteiseen tulevaisuuteen.
Tänä vuonna mytologiaa rikastutti historia. Historia kutsuu meitä, ja me vastaamme kutsuun! Lausahdukset muodostavat mielikuvan jossa historia on kuin jumala jolla on tahto ja päämäärä, jota me uskollisesti toteutamme. Tämä historia on esiintynyt anglosaksisessa maailmassa usein. Siellä on ollut tapana puhua “historian oikealla puolella” olemisesta. “Historian oikealla puolella” olevat ovat oikeutettuja taistossaan, historia siunaa heidän tekonsa, ja he päihittävät historian nimessä “historian väärällä puolella” olevat. Historian kutsu on tavallaan sekularisoitu ja hyväksyttävä “Deus lo vult!”
Von der Leyen luonnehtii myös Euroopalle historiallisen tarkoituksen, miltei metafyysisen tärkeän tehtävän. Hän viittaa Ukrainan sotaan ja sotaan demokratian ja autokratian välillä. Hän viittaa ympäristökriisiin. Hän viittaa Euroopan Unionin perussopimusten muuttamiseen sekä Unionin laajentumiseen.
“Meidän on aika osoittaa, että pystymme rakentamaan maanosan, […] joka on sopusoinnussa luonnon kanssa ja näyttää suuntaa uusille teknologioille.
Maanosan, jota yhdistää vapaus ja rauha.
Jälleen kerran Euroopan on aika vastata historian kutsuun.”
Von der Leyen päätti puheensa tuttuun tyyliin:
“Kauan eläköön Eurooppa!”
TEKSTI Gergely Kozar
KUVA European Parliament