Tervetuloa Brysseliin, euroharjoittelija!

Brysselin viralliset kevätkauden avajaiset ajoittuvat helmi-maaliskuun vaihteeseen, jolloin Euroopan komissiossa harjoittelunsa päättäneet viettävät läksiäisiään ja uudet tulokkaat juhlivat tervetuliaisiaan. Tuolloin kuumina käyvät sekä asuntopörssi että Luxemburgin aukion ravintoloiden oluthanat. Oletko yksi näistä kevään onnekkaista? Tervetuloa!

Harjoittelu Euroopan komissiossa on mallikkaasti hoidettuna avain monenlaiseen maineeseen ja kunniaan. Kuinka harjoittelijaksi tullaan? Se ei ole monimutkaista. Tarvitset kandin paperit, kielitaitoa, motivoituneen hakemuksen ja riittävästi viitseliäisyyttä järjestää eläminen Brysselissä. Bonusniksi: Älä hassaa harjoittelupaikkaa joutaviin lyönti- ja ajatusvirheisiin. Oikoluetuta hakemuksesi ylimääräisellä silmäparilla. Ennen harjoittelun alkamista tilaa sähköpostiisi maksuton Brysselin-kuplan juorupalsta, Politicon Playbook. Sen avulla pääsee kätevästi perille siitä, minkä kotkotuksen perässä EU-kortteleissa kunakin päivänä juostaan.
Kuinka harjoittelijana ollaan? Paras ja ainoa vinkkini tulee tässä: unohda harjoittelusi loppumisajankohta saman tien, kun saat komission kulkukortin kaulaasi. Viiden kuukauden stage olkoon käyntikorttisi. Sen jälkeen mikä tahansa on mahdollista. Seuraavassa muutama huomio, kuinka annat nonchalantisti vaikutelman, että olet tullut jäädäksesi:

  • Hymyile!  Hymyile vartijoille, vastaanottovirkailijoille, siivoushenkilökunnalle, kollegoille ja komissaareille. Tervehdi työpaikalla kaikkia, kaikkialla. Jos päätät opetella yhden sanan ranskaa, olkoon sen bonjour.
  • Älä päädy käytävähiippariksi. Esittele itsesi heti ensi töiksesi kaikille lähimaastossasi työskenteleville kollegoille. Napakka kolmen virkkeen esittely ei kestä minuuttia kauempaa ja sillä vältät kiusalliset tilanteet, kun kollegoillasi ei ole mitään käsitystä, kuka lounaseineitään yhteisen keittiön mikrossa jo viikkokausia lämmittänyt jurottaja on.

Elämä Brysselissä on yhtä loputonta seminaaria ja paneelikeskustelua. Tämä olkoon jokaisen harjoittelijan hopeareunus: mahdollisuus verkostoitua, tuntea itsensä tärkeäksi ja ruokailla ilmaiseksi samassa osoitteessa! Hankkiudu EU-ajatushautomoiden ja vastaavien postituslistoille. Tarjoudu osallistumaan erilaisiin tilaisuuksiin, erityisesti jos kukaan kollegasi ei tunnu ehtivän / olevan muuten kiinnostunut. Tee seminaarista tiivis raportti, jonka jaat seuraavana päivänä kollegoillesi.
Miksi tämä kaikki vaiva? Koska myös komissioon rekrytoidaan ihmisiä, jotka ovat entuudestaan tiedossa. Varmista, että nimesi on ihmisten mielissä. Kansainvälisessä organisaatiossa tulijoita on enemmän ja kilpailu on kovempaa. Älä epäröi markkinoida itseäsi ja osaamistasi. Tutustu ihmisiin, pyydä tapaamisia ja kiitä niistä jälkeenpäin. Osoita olevasi sopiva henkilö työskentelemään komissiossa.
Lopuksi, ota torstaisin ilo irti muiden harjoittelijoiden kanssa Luxemburgin aukiolla ”Pluxilla”. Drinkkien nauttiminen ei ole pakollista, mutta verkostojen rakentaminen kuuluu asiaan. Plux tarjoaa taianomaisen mahdollisuuden yhdistää nämä kaksi ajanvietettä, ja lisäksi siellä kuulet kaiken oikeasti tärkeän, through the grapevine, kuten EU-kuplaan kuuluu.
Tsemppiä!

Taustaa:

Euroopan komissio tarjoaa kaksi kertaa vuodessa viisi kuukautta kestävän palkallisen harjoittelumahdollisuuden noin 1200:lle kandin tutkinnon suorittaneelle nuorelle. Harjoittelijat sijoittuvat joko komission pääosastoille, kabinetteihin tai komission edustustoihin. Haku lokakuussa 2018 alkavaan harjoitteluun päättyy tammikuun viimeinen päivä.
Hakuohjeet löytyvät täältä: https://ec.europa.eu/stages/
TEKSTI Anna-Kaisa Itkonen
KUVA Anna-Kaisa Itkonen

 
Kirjoittaja keskittyy kirjoittamaan Tähdistöön EU:n energia- ja ilmastopolitiikasta sekä jakaa sisäpiiritietoa siitä, millaista EU:lla on oikeasti olla töissä.