Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Suomessa 4. maaliskuuta 2024. Vierailuun sisältyi muun muassa pääministeri Petteri Orpon tapaaminen sekä keskusteluja nuorten kanssa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.
Tiedekulman keskusteluihin osallistuivat muiden nuorten ohella NuortenAgenda2030-ryhmän puheenjohtaja Karoliina Vaakanainen ja Eurooppanuorten viestintävastaava Samuli Leppämäki. Näin he kommentoivat Metsolan vierailua Tähdistölle:
— Mikä keskustelussa jäi päällimmäisenä mieleen?
Vaakanainen: “Itse katsoin väkisinkin esiintymistä ja tilannetta politiikan tutkijan silmin; Metsola korosti erityisesti ensi kertaa äänestävien roolia vaaleissa sekä äänestämistä yleisesti ja siihen kannustamista – jopa ehdolle lähtemistä. On kehuttava, että tapahtuma tosiasiassa oli AMA-henkinen (ask me anything, kysy mitä vain) eikä sellainen, että Metsola vain itse pitää monologia haluamistaan aiheista. Yleisesti fiilis jäi positiiviseksi, joskin joihinkin kysymyksiin sai vain epäsuoria vastauksia.”
Leppämäki: “Keskustelusta jäi mieleen esimerkit henkilökohtaisesta kokemuksesta, joita parlamentin puheenjohtaja käytti havainnollistaakseen kannattavuutta seurata Euroopan Parlamentin politiikkaa. Tarina suhteellisen pieneltä Maltalta puheenjohtajaksi nouseesta Metsolasta varmasti vetosi sellaisiin nuoriin, jotka saattoivat olla skeptisiä Suomen kaltaisten pienten maiden mahdollisuuksista vaikuttaa unionin päätöksentekoon. Esitettyyn kysymykseen unionin laajentumisesta Malta nousi myös esille esimerkkinä.
Erityisesti mieleen jäi puheenjohtaja Metsolan vastaus kysymykseen korruptiosta EU:n päätöksenteossa viitaten joulukuusta 2022 selvityksessä olevaan ns. Qatar-tapaukseen. Puheenjohtaja otti kysymyksen erittäin vakvasti ja piti tärkeänä , että systeemiä kehitetään lisäämään läpinäkyvyyttä ja tunnistamaan mahdolliset korrputioepäilyt jo aiemmassa vaiheessa.”
— Mikä on Euroopan parlamentin viesti nuorille?
Leppämäki: “Viesti oli, että Suomenkin kaltaisilla pienillä mailla on mahdollisuus vaikuttaa ja nousta kansainvälisiin huipputehtäviin. Täten ei tulisi lannistua ja jättää äänestämättä vain koska EU tuntuu kaukauiselta, vaan tutustua oman maan ehdokkaisiin ja seurata heitä sosiaalisessa mediassa. Lisäksi painotettiin nuorten ehdokkaiden merkitystä, jotta päätökset ovat varmasti ”youth-checked”, eli alle 30-vuotiaita kannustetaan lähtemään ehdolle. Metsola muistutti itse olleensa 24-vuotias lähtiessään ensimmäistä kertaa ehdolle Maltalla.”
Vaakanainen: “Viesti nuorille oli yksinkertainen – käytä ääntäsi, ja harkitse jopa ehdolle lähtöä!”
— Entä mikä oli nuorten viesti puhemies Metsolalle?
Vaakanainen: “Nuoret kysyivät laajasti eri aiheista kysymyksiä. Käsiteltiin aiheita aina mielenterveydestä tarkempiin politiikkakysymyksiin. Nuorten viestin, tai viesteistä huokuvan yleiskuvan, voisi tiivistää siihen, että nuoret ovat asiantuntevia ja aktiivisia kansalaisia, joita pitäisi selvästikin kuunnella enemmän.”
Leppämäki: “Nuorten esittämät kysymykset vaihtelivat osittain sen perusteella minkä viiteryhmän kautta he olivat paikalla. Kysymyksiä oli muun muassa ylikansallisesta vaalitavasta ja sopivan ehdokkaan löytämisestä. Lisäksi oli poliittisia substanssikysymyksiä esimerkiksi digitaalisen euron käyttöönotosta. Valtaosa vaikutti olevan innokkaita äänestämään ja selvittämään itselleen sopivia ehdokkaita, vaikka myös nuorten jaksamisen ongelmat nousivat yhdessä kysymyksessä esille mahdollisena rajoittavana tekijänä kattavalle perehtymiselle.”
Euroopan parlamentin vaalit järjestetään 6–9. kesäkuuta kaikissa EU:n jäsenmaissa. Roberta Metsolan vierailu oli osa Euroopan parlamentin järjestämää #käytäääntäsi-kampanjaa, jossa pyritään nostamaan Euroopan parlamentin vaalien äänestysaktiivisuutta.
TEKSTI Ninni Norra