Puheenjohtajalta: Minne menet, EU? – Tänne päin, EU!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]“Quo vadis, EU?” Kysymys, jota EU:ssa on viljelty kansalaisista komission puheenjohtaja Junckeriin asti runsain mitoin. EU:lle on etsitty uutta suuntaa kohta jo kymmenen vuoden ajan, jo eurokriisin alusta lähtien, mutta kysymys tulevaisuuden suunnasta on edelleenkin ihmisten huulilla. Samalla vastauksia ja skenaarioita on kehitelty niin mittavasti, että jokainen aina liittovaltioratkaisusta unionin hajottamiseen löytää sieltä mieleisensä perusteluineen.
Jälleen kerran kysymys on ajankohtaisempi kuin koskaan, etenkin meille eurooppalaisille suomalaisille. Suomessakin on nyt aika herätä horroksesta ja pohtia itse sitä, minkälaisessa unionissa ja kansainvälisessä yhteisössä haluamme tulevaisuudessa elää. Valmiita vastauksia ei muualta kannata odottaa, vaan ne on tehtävä itse.
“Quo vadis” -kysymyksen alkuperä ulottuu uuteen testamenttiin, jossa  legendan mukaan apostoli Pietari kohtasi Jeesuksen Via Appian varrella, ja kysyi tältä: “Quo Vadis, Domine?”, minne menet, herrani? Jeesus vastasi Pietarille: “Romam eo iterum crucifigi.” (”Menen Roomaan uudelleen ristiinnaulittavaksi.”)
Toivoa sopii, että oma vastauksemme on jotain ratkaisukeskeisempää. Lopetetaan suunnan kysyminen muilta, ja määritellään sen sijaan rohkeasti oma suuntamme ja tahtotilamme Euroopassa.
Näkemyksellämme on nimittäin merkitystä. Aktiivisuudellamme voimme itse vaikuttaa EU:n kehityskulkuun ja samalla määritellä oman paikkamme maailmanpolitiikan myllerryksessä. On aika nostaa pää pois hiekasta, ja pyrkiä takaisin EU-politiikan ytimiin. Suomen paikka ja hyöty on aina ollut osana omaa viiteryhmäämme, Eurooppaa.
Tämän suhteen Eurooppanuoret on tehnyt väsymättä töitä jo vuodesta 1997, ja siten lunastanut paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa harvinaisena, aidosti ja avoimesti Eurooppa-myönteisenä voimana. Herätämme ja autamme kanavoimaan nuorten kiinnostuksen kansainvälisyyttä, avoimuutta ja eurooppalaisuutta kohtaan järjestötoiminnassamme. Useat suomalaiset EU-vaikuttajat ovat kulkeneet nuoruudessaan myös meidän kauttamme. Osallistumme aktiivisesti Suomessa käytävään Eurooppa-keskusteluun, ja pyrimme tarjoamaan Eurooppa-myönteistä sävyä silloinkin, kun muut painavat päänsä hiekkaan. Euromyyttien murto on erikoisosaamistamme.
Vaikka taantumukselliset voimat pyrkivät aika ajoin leimaamaan meitä liittovaltiohörhöiksi, kansainvälisen salaliiton ja illuminatin asianajajiksi, tai suoraan Junckerin palkkalistoilla oleviksi agenteiksi, tulemme me sydämemme pohjasta puolustamaan avoimuutta, kansainvälisyyttä ja eurooppalaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa. Olemmehan tehneet sitä jo 20 vuoden ajan.
Tuomas Tikkanen
Eurooppanuorten puheenjohtaja 2017[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kuva: Juha Mäki-Lohiluoma[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]