Kommentti: Eurooppa-päivänä on aika pysähtyä

Hallitusneuvottelujen ollessa käynnissä huomio on kiinnittynyt vahvasti kansalliseen politiikkaan. Eurooppa-päivänä on kuitenkin enemmän kuin tarpeen pysähtyä ja ottaa perspektiiviä.

Eurooppa-päivää vietetään juhlistamaan rauhaa ja yhtenäisyyttä Euroopassa. Eurooppa-päivä muistuttaa meitä etenkin siitä, että yhteistyö ja yhteiset arvot ovat olleet Euroopan yhdentymisen perusta. Virheitä on tehty ja noustu ylös. Loppujen lopuksi yhteistyö on toiminut kaikkien eurooppalaisten turvana, eräänlaisena henkivakuutuksena.

Suomi on myös suoraan hyötynyt EU:sta lukuisilla tavoilla. EU:n sisämarkkinoiden ansiosta olemme Suomessa voineet kasvattaa vientiä, luoda työpaikkoja ja parantaa elintasoamme. EU on lisännyt kansainvälistä liikkumavaraa ja vapautta. Tämän lisäksi unioni on tarjonnut meille turvallisuuspoliittista vakautta. Meillä on vapaus liikkua ja elää vapaasti. Nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Kaiken kaikkiaan Suomen etu on olla osa vahvaa ja yhtenäistä EU:ta, joka kykenee yhteisenä rintamana vastaamaan globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, turvallisuusympäristön muutoksiin, taloudelliseen epävarmuuteen ja kansainvälisiin konflikteihin.

Suomen etu on myös olla aktiivinen ja vaikuttava jäsen unionissa. Tämän saralla on vielä paljon parantamisen varaa. Suomessa olisikin äärimmäisen tärkeää käydä laajempaa keskustelua EU:n suunnasta. Suomeen kaivataan visiota, sillä tulevina vuosina tehdään päätöksiä liittyen muun muassa EU:n kasvaviin rahoitustarpeisiin. Suomen päättäjien tulisi jo hyvin aikaisessa vaiheessa osallistua keskusteluun.

Tulevina vuosina tulisi myös vahvistaa unionin ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä sekä kykyä vaikuttaa globaaleihin haasteisiin päätöksentekojärjestelmää kehittämällä. Tämä on erityisen tärkeää, jotta voimme jatkaa Ukrainan tukemista ja vahvistaa kilpailukykyämme suhteessa muihin suurvaltoihin, erityisesti Kiinaan.

Äänestämällä europarlamenttivaaleissa 2024 voimme vaikuttaa siihen, että unioni kehittyy suuntaan, joka vastaa aidosti kansalaisten tarpeita ja toiveita sekä edistää kestävää ja oikeudenmukaista tulevaisuutta. Nuorten äänestysaktiivisuus oli huolestuttavan heikkoa viimeisissä Euroopan parlamenttivaaleissa vuonna 2019. Keskustelun avoimuus ja laaja-alaisuus ovat avainasemassa myös nuorten kiinnostuksen herättämisessä. Nuorille tulisi myös tarjota enemmän mahdollisuuksia osallistua yhteisen vision kehittämiseen. Tämä on yksi niistä asioista, joiden eteen teemme työtä.

Vaikka Euroopan haasteet voivat tuntua ylivoimaisilta, meillä on syytä olla toiveikkaita. Jos jotain EU:ssa osataan, niin nousta kriiseistä. Ja kun keskustelua käydään avoimesti, ajankohtaiseen tutkittuun tietoon pohjaten, meillä on kaikki edellytykset luoda aidosti parempi eurooppalainen tulevaisuus.

Hyvää Eurooppa-päivää aivan jokaiselle!

TEKSTI Amanda Alvesalo

KUVA Vilma Kujala