Vuoden nuori eurooppalainen Kaisa Ojala: Olen kiitollinen, että saan asua Euroopassa!

Eurooppanuorten liittohallitus on valinnut Kaisa Ojalan vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi 2020. Tänä vuonna jo 16. kerran jaettu palkinto myönnettiin @aktivistikaisa’nakin tunnetulle ihmisoikeuspuolustajalle ennakkoluulottomasta työstä yhdenvertaisuuden ja eurooppalaisten arvojen edistämiseksi.

Vuoden nuori eurooppalainen -tunnustus on arvostettu titteli, jonka Eurooppanuoret on jakanut vuosittain, vuodesta 2005 lähtien. Se myönnetään nuorelle, joka edistää toiminnallaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamista, kansainvälistä suvaitsevuutta ja muita eurooppalaisia arvoja. Aikaisempia tunnustuksen saajia ovat olleet muun muassa ilmastoaktivisti Atte Ahokas sekä Ida Bergmann, Tahdon2013 -kampanjan perustaja. 
Tänä vuonna valinnallaan Eurooppanuoret halusi osoittaa tukensa yhdenvertaisen maailman ja Euroopan eteen tehtävälle työlle. Kaisa Ojala on tärkeä esikuva tuhansille ihmisille ja hän edistää toiminnallaan Eurooppanuorille tärkeitä arvoja, kuten nuorten osallisuutta, ennakkoluulottomuutta ja yhdenvertaisuutta. Etenkin instagram -tilillään @aktivistikaisa kertoo selkeästi ja arkailemattomasti yhteiskunnan epäkohdista sekä jokapäiväisestä elämästä CP-vammaisen näkökulmasta. Hän on tunnettu myös seksuaalioikeus- ja mielenterveysaktivistina.
”Sanasta Eurooppa tulee mieleen Euroopan Pohjoismaat ja Euroopan unioni. Mä olen kiitollinen siitä, että saan asua juuri Euroopassa!”, Kaisa kertoo suhteestaan Eurooppaan ja eurooppalaisuuteen. Vaikka Kaisa mukaan Euroopassa vammaisten oikeudet toteutuvat paljon paremmin kuin esimerkiksi Afrikassa, muistuttaa hän samaan hengenvetoon, ettei yhdenvertaisuus ole täälläkään lähellä valmista: ” Täälläkin on kuitenkin vielä parantamisen varaa.”
Euroopasta löytyy myös lukuisia hyviä matkakohteita, joissa vammaisuus on otettu hyvin huomioon: ”Täällä järjestetään esimerkiksi pyörätuolitanssikilpailuja, joihin olen myös itse osallistunut.”
Nuorena henkilönä vaikuttaminen on vaativaa työtä ja vaatii tekijältään paljon. Kaisalle palkitsevinta onkin ollut se, miten ihmiset ovat lähestyneet nuorta maailmanmuuttajaa viesteillä ja kiitoksilla. ”On ihanaa, että olen omalla tekemiselläni antanut joillekin vertaistukea, ja että hoitotyötä tekevät ihmiset ovat saaneet siitä vinkkejä työhönsä.”
Kaisalle tärkeä osa vaikuttamista on lisätä tietoisuutta ja jakaa henkilökohtaisia kokemuksia elämästä CP-vammaisena. Vaikka kirjoittaminen onkin Kaisalle olennainen osa ajatusten purkamiseen, ovat tärkeitä myös muut itseilmaisun muodot: ”Meikit, kivat vaatteet ja tatuoinnit. Niistä mulle tulee itsevarma olo.” Ilahduttavasti vammaisuudesta ja mielenterveydestä puhuu tällä hetkellä yhä useampia ääniä. Kaisa kehottaakin kaikkia ottamaan seurantaan myös Anna Gissin Instragram-tilin @lusikoitakiitos.
Aktivismin lisäksi Kaisan päivät täyttyvät musiikista. Intohimoisen keikoillakävijän musamaku riippuu hyvin paljon sen hetkisestä fiiliksestä: ”On vaikea nimetä yhtä lempparia, mut ehkä se kuitenkin olisi SANNI:n musiikki, joka on vaikuttanut muhun kaikista eniten.”
Tänä vuonna Kaisa viettää monien muiden tapaan Eurooppa-päivää sarjoja katsellen ja välillä ulkoillen. Koronan aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta vuoden nuori eurooppalainen suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti: ”Toivoisin olevani onnellinen myös viiden vuoden päästä, ja tekeväni jotain, mikä tuottaa minulle iloa.”
TEKSTI Pargol Miraftabi / Teemu Vaarakallio
KUVA Kaisa Ojala