Vieraskynä: EU:n tulee toimia oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen puolesta


 
 
 
Reza Abdali on Kokoomusnuorten vt. puheenjohtaja ja EPP:n nuorisojärjestön hallituksen jäsen.
 
Pitkään itsestäänselvyytenä pidetyt demokratia, oikeusvaltioperiaate ja sananvapaus eivät enää nykyisin toteudu kaikissa EU-maissa. Näitä Euroopan Unionin keskeisiä arvoja rikotaan parhaillaan mm. Puolassa ja Unkarissa. Edellistä johtaa konservatiivinen Laki ja Oikeus -puolue ja jälkimmäistä Viktor Orbánin Fidesz-puolue, joka istuu Kokoomuksen kanssa samassa ryhmässä Euroopan parlamentissa.
Kokoomukselle ja sen eurooppalaiselle kattopuolueelle EPP:lle Fidesz on hankala tapaus. EPP on Euroopan parlamentin suurin  ryhmä. Siksi vaikuttaminen EPP:ssä on monille eurooppalaisille päättäjille hyödyllisempää kuin pienemmissä ryhmissä oleminen, vaikka eivät jakaisikaan puolueen arvoja. Fidesz on tästä hyvä esimerkki. Se on kotimaassaan EU-kriittinen, nationalistinen ja maahanmuuttovastainen, mutta haluaa Euroopassa olla osa ryhmää, joka ajaa täysin päinvastaista linjaa.
Keskustelu Unkarin oikeusvaltiokehityksestä on ollut aktiivista jo pitkään EPP:n ja EU:n sisäpiireissä. Unkarin tilanne on aiheuttanut laaja huolta, vaikka myötämielisiäkin löytyy. Erityisesti kokoomuksen sekä Ruotsin moderaattien europarlamentaarikot ovat jo pitkään olleet avoimesti Fideszin EPP-jäsenyyttä vastaan. Orbanin tukijat kuitenkin puolustavat Fidesziä uskollisesti. EPP:n mitta tuli vuoden alussa täyteen, kun Unkarin kaduilla alkoi näkyä eurovaalimainoksia, joissa unkarilaissyntyistä miljardööriä George Sorosta ja silloista EU komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junkkeria pilkattiin. Tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun Orban haukkui EPP:n
sisäisiä vastustajiaan kuten kokoomusta ’’hyödyllisiksi idiooteiksi’’ saksalaiselle Welt am Sonntag -lehden haastattelussa. Tahallaan tai tahattomasti, Orban onnistui näillä teoilla toivottavasti lyömään viimeisenkin naulan EPP-arkkuunsa.
Vielä arkku ei kuitenkaan ole pysyvästi kiinni. 20. maaliskuuta EPP:n puoluevaltuusto 13 jäsenpuolueen aloitteesta päätti Fideszin jäsenyyden jäädyttämisestä ja loi ’’kolmen viisaan miehen’’ arviointityöryhmän, joka parhaillaan arvioi Fideszin toimia parantaa Unkarin oikeusvaltiotilannetta ja raportoi takaisin puoluevaltuustolle. Siihen menneessä Fidesz ei voi osallistua EPP:n yleiskokoukseen, äänestää tai asettaa ketään ehdolle. Silti sen MEPit jatkavat edelleen osana EPP-ryhmää.
En tarkalleen tiedä, mitä vielä tarvitsee arvioida. Komission ja muiden puolueettomien tahojen tekemät raportit Unkarista todistavat sen, että Fideszin johtama hallinto on syyllistynyt mm. media-ja sananvapauden rajoittamiseen, oikeuslaitoksien itsenäisyyden kaventamiseen sekä akateemisten ja uskonnollisten instituutioiden ahdistelemiseen. Sen pitäisi riittää myös EPP:lle. Mutta kuten ’’hampaattomalla EU:lla’’, myös omalla europuolueellamme on ollut hankaluuksia puuttua asiaan.
Yhtenä ratkaisuna EU:n hampaattomuudelle on esitetty oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen sitomista EU-rahoitukseen. Ajatus on saanut laajaa kannatusta europarlamentin suurissa ryhmissä. EU:n puheenjohtajamaana toimiva Suomi, joka on nostanut oikeusvaltioperiaatteen yhdeksi puheenjohtajakautensa kärkiteemoiksi, toimii sen puolesta rahoituskehysneuvotteluissa. Selvää on, että ainakin Unkari ja Puola tulevat tekemään kaikkensa estääkseen tämän.
Monia ärsyttää se, että oikeusvaltioperiaatteen rikkomuksia tapahtuu usein niissä maissa, jotka nostavat eniten EU-rahoja. Samat maat ylläpitävät lämpimiä suhteita sekä länteen että itään, mutta nojaavar EU-vastaiseen retoriikkaan kotimaan politiikassaan. EPP:n mitta on tullut täyteen ja siltoja on poltettu. Oli arviointityöryhmän tulos mikä tahansa, Fideszin täydellistä paluuta EPP:n riveihin on vaikeaa kuvitella. Se on voitto kokoomukselle, joka on laittanut asemansa Euroopassa täysimittaisesti peliin puolustaakseen meille tärkeitä arvoja ja potkiakseen unkarilaiset populistit heille paremmin sopiviin joukkoihin.
TEKSTI Reza Abdali
KUVITUS Katerina Panina