Terveisiä Jenasta!

Jenassa järjestettiin toukokuun alussa JEFin seminaari, johon osallistui aktiiveja monesta eri maasta. Seminaarin nimi oli “Fight Back! Communicating in a hostile environment” ja viikon aikana keskusteltiin muun muassa sosiaalisen median käytöstä, viestinnästä ja järjestötoiminnan harjoittamisesta.

Osallistuin Santeri Keron kanssa JEF-Euroopan ja JEF-Saksan järjestämään seminaariin Jenassa 2.-6.5.2018. Jena on yliopistokaupunki, joka sijaitsee Thüringenissä. Kaupunki on idyllinen vanhoine rakennuksineen ja asukkaita Jenassa on noin 105 000. Emme kumpikaan olleet kuulleet kaupungista ennen seminaaria, eikä se ollut mikään ihme, sillä itse saksalaisetkaan eivät kaikki tienneet kaupungin olemassaolosta. Jenaan päästäksemme lensimme ensin Berliinin Tegelin kentälle, josta otimme bussin Berliinin päärautatieasemalle. Siellä meillä oli noin kuusi tuntia aikaa odotella illalla lähtevää junaa. Odottavan aika oli pitkä, kuten sananlaskussa sanotaan. Onneksi ilta saapui viimein ja pääsimme hyppäämään junaan. Junamatka kesti hieman alle kolme tuntia ja sujui meidän onneksemme hyvin. Saavuimme Jenaan hieman iltayhdeksän jälkeen. Ohjaajamme Ilka tuli meitä vastaan ja hän saattoi meidät hostellille. Matkustuspäivä oli todella rankka ja illalla uni tuli molemmille heti, kun sai pään tyynyyn.
Seminaarin ensimmäinen virallinen päivä oli keskiviikkona 2.5. Osallistujia seminaarissa oli yhteensä 16. Meillä oli suhteellisen pieni seminaariryhmä, mutta se osoittautui loppujen lopuksi juuri sopivan kokoiseksi. Ohjaajinamme toimivat Milosh Ristovski ja Marine Betrancourt. Viikon aikana meillä oli myös vaihtuvia ohjaajia, jotka viettivät kanssamme aikaa ja luennoivat eri aiheista. Seminaarin nimi oli “Fight Back! Communicating in a hostile environment”. Viikon aikana keskityttiin seminaarin nimen mukaisesti viestintään vihamielisessä ympäristössä. Ensimmäisenä päivänä tutustuimme toisiimme, kävimme läpi viikon ohjelmaa ja meille esiteltiin JEFin toimintaa kansainvälisellä sektorilla.
Seminaarin toisena päivänä keskustelimme pienissä ryhmissä seuraavista aiheista; nuorten pääsy erilaisiin tietolähteisiin, hallitukset ja propaganda sekä kansalaisyhteiskunnan viestintätavat. Lopuksi keskustelimme aiheista yhdessä koko seminaariryhmän kanssa. Keskustelu oli antoisaa ja oli mielenkiintoista kuulla muissa maissa asuvien nuorten kokemuksia liittyen aiheisiin. Päivän mittaan keskustelimme myös valeuutisista ja propagandasta viestinnän näkökulmasta. Illalla menimme yhdessä puistoon grillaamaan ja viettämään iltaa. Päivä oli todella antoisa ja ryhmämme alkoi pikkuhiljaa hitsautua yhteen.
Kolmantena päivänä JEF-Saksan edustaja ja toinen hostimme kertoivat meille järjestötoiminnan ja aktivismin harjoittamisesta Saksassa. Lounaan jälkeen meillä oli vuorossa jännityksellä odotettu puheen pitäminen. Me saimme itse valita aiheet, joista pidimme 3 minuuttia kestävän puheen. Aikaa suunnitteluun ja harjoitteluun oli vain 15 minuuttia. Eniten jännitystä taisi aiheuttaa englannin kielellä puhuminen ja omassa suunnitelmassa pysyminen. Me kaikki selviydyimme puheista kuitenkin todella hyvin ja saimme kuulla puheita, mitä kummallisemmista aiheista. Puheet kertoivat niin Euroopan taloudellisesta tilanteesta kuin Meksikolaisesta ruuasta. Tunnelma oli todella avoin ja palautteen antaminen sekä vastaanottaminen oli helppoa. Tälle illalle oli suunniteltu Pub Crawl eli kiersimme kolme paikallista pubia ja nautimme saksalaisesta fiiliksestä.
Neljäntenä ja viimeisenä kokonaisena seminaaripäivänä keskityimme yleisesti sosiaaliseen mediaan ja kampanjan luomiseen sosiaalisessa mediassa. Philipsin sosiaalisen median vastaava Magdalena Manevska kertoi meille, miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää erilaisten kampanjoiden tekemisessä ja mitä tulee ottaa huomioon. Jakauduimme ryhmiin ja tehtävämme oli suunnitella sosiaalisen median kampanja, joka liittyisi jollain tapaa JEFin toimintaan. Meidän ryhmämme suunnitteli pelin, jonka avulla suomalaiset nuoret voisivat harjoitella yhdistämään suomalaiset poliitikot eurooppalaisiin puolueisiin. Toinen ryhmä suunnitteli kampanjan koskien vuoden 2019 eurovaaleja. Magdalena ja ohjaajamme Milosh antoivat meille palautetta ja parannusehdotuksia suunnitelmiimme. Tehtävä oli haastava, mutta samalla todella opettavainen. Viimeisenä iltana kuuntelimme yhdessä ABBA coverbändiä Jenan kevätkarnevaaleilla ja tutustuimme opiskelijayökerhoon hostiemme johdolla.
Seminaariviikon aikana ryhmästämme tuli todella läheinen ja tunnelma oli mitä parhain. Jokainen uskalsi sanoa omat ajatuksensa ääneen, eikä englannin kielellä puhumista tarvinnut jännittää. Viikko oli mieletön ja sunnuntaina oli vaikea hyvästellä uudet kaverit. Olin kuullut, että JEFin seminaarit ovat mahtavia ja nyt voin todeta olevani samaa mieltä. Jos sinulla on mahdollisuus osallistua JEFin seminaariin, niin osallistu! Saat unohtumattoman kokemuksen, opit uutta ja luot elinikäisiä kaverisuhteita.
TEKSTI Emilia Peikola
KUVAT Santeri Kero  & Marine Betrancourt (JEF) 

 
Kirjoittaja opiskelee politiikkaa Jyväskylän yliopistossa ja on aktiivisesti mukana Eurooppanuorten toiminnassa.