TENUn Eurooppa murrosten keskellä: Schengenin tulevaisuus -paneeli

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Turun Eurooppanuoret järjesti 31. maaliskuuta Eurooppa murrosten keskellä: Schengenin tulevaisuus? – paneelin Turun yliopistolla. Paikalle saapui runsaasti asiasta kiinnostunutta yleisöä kuuntelemaan kuinka panelistit vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista, Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja  Arto Aniluoto, Rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö Vesa Blomqvist sekä Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo syventyivät keskusteluun Schengenin tulevaisuudesta ja haasteista. Paneelin alustajana toimi Turun yliopiston poliittisen historian oppiaineen History and Politics of European Integration -opintokokonaisuuden vastaava yliopistonlehtori Mika Suonpää.
Paneeli rakentui kolmen Schengenin sopimusta koskevan aiheen ympärille: nykytilan arvioinnin, EU:n ja pakolaiskriisin, ja sopimuksen tulevaisuuden perustalle.  
Paneelin osallistujien esittäytymisen jälkeen ensimmäisenä keskustelun aihealueena oli Schengenin-sopimuksen nykytila. Panelistit olivat kaikki yhtä mieltä siitä, että sopimus on tällä hetkellä koetuksella ja tulevaisuuden kannalta täytyy sen kehittyä selviytyäkseen Eurooppaa koettelevista haasteista. Jo sopimuksen nykytilaan liittyvässä keskustelussa korostui vahvasti Eurooppaa koetteleva pakolaiskriisi, kun sadattuhannet sotaa ja konflikteja pakenevat ihmiset pyrkivät turvaan Eurooppaan.
EU ja pakolaiskriisi toimi paneelin toisena aiheena ja keskustelu kehittyi kiihkeämmäksi. Aiheen sisältä keskusteluun nousi muun muassa rajavalvontaan liittyvät asiat sekä pakolaisten sijoittuminen EU-alueen sisällä. Jokaisen kokonaisuuden jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus kysymyksille ja aihe herätti kiinnostavaa keskustelua kuuntelijoiden sekä panelistien välille.
Tilaisuuden viimeisenä ja eniten mielipiteitä herättävänä kokonaisuutena käsiteltiin Schengenin tulevaisuutta. Keskustelusta nousi esille, ettei passin vilauttaminen raja-asemilla ole iso vaiva, jos se ei aiheuttaisi odottelua tai muuta vaivaa. Schengen- sopimus on kuitenkin paljon muutakin, kuin ihmisten vapaan liikkuvuudenalue, eikä sen taloudellisia tai muita vaikutuksia tulisi unohtaa keskustelussa sopimuksen tulevaisuudesta.
Aiheen ajankohtaisuuden vuoksi tilaisuudessa kuultiin paljon vaikuttavia mielipiteitä ja käytiin useita mielenkiintoisia keskusteluja niin panelistien kuin yleisön kesken, niin salissa kuin myös twitterin puolella. Hashtagin schengenpaneeli alle ja tilaisuudessa käydyn keskustelun tiimoilta riitti puitavaa illaksi ja seuraaviksi päiviksi.
Ronja Marjamaa[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kuvat: Turun Eurooppanuoret[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”159″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”169″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”170″ img_size=”full” alignment=”right” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”162″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”163″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”165″ img_size=”full” alignment=”right” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row]