Jean-Claude Junckeria ja George Sorosia kuvaavat EU:ta kritisoivat mainosjulisteet saattavat johtaa Fideszin ulossulkemiseen Euroopan kansanpuolueesta. Etenkin Länsi- ja Pohjois-Euroopan maiden jäsenpuolueissa katsotaan, että Orbánin puolueen paikka ei enää ole EPP:ssä.
Helmikuussa Unkarin katukuvaan ilmestyi jälleen hallituksen mainosjulisteita, joissa on miljardöörifilantrooppi George Sorosin kuva, tällä kertaa yhdessä Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa. Kuten aiempienkin Soros-julisteiden tapauksessa, kampanjan takana oli Unkarin hallitus. Tämä herätti suurta porua Euroopan kansanpuolueen EPP:n sisällä, etenkin koska Juncker on EPP:n poliitikko itsekin.
Mainosjulisteissa lukee seuraavasti: ”Teilläkin on oikeus tietää, mitä Bryssel suunnittelee. He käynnistäisivät pilottiprojektin afrikkalaisten maiden kanssa. He haluavat ottaa käyttöön pakolliset maahanmuuttokiintiöt. He haluavat vähentää maahanmuuttoa vastustavien maiden rahallista tukea.” Euroopan komissio reagoi väitteisiin kutsumalla kampanjaa salaliittoteoriaksi.
Unkarin hallituspuolueen Fideszin ja EPP:n välit ovat rakoilleet jo pitkään. Osalle EPP:n puolueista hallituksen julistekampanja on viimeinen pisara. EPP kokoontuu 20. maaliskuuta Brysselissä, jolloin se tekee päätöksen Fideszin ulossulkemisesta.
EPP:n ja Fideszin vaikea vuosi
Jo marraskuisessa EPP:n puoluekokouksessa Helsingissä Kokoomus ehdotti Fideszin ulossulkemista EPP:stä, mutta tällöin ehdotukseen ei tartuttu sen laajemmin. Lisäksi Fidesziä varsin tiukasti arvostellut Alexander Stubb hävisi selkeästi saksalaiselle Manfred Weberille puolueen kärkiehdokasäänestyksessä. Weber ei kuitenkaan halunnut ennen maaliskuuta luoda repeämiä puolueensa sisälle. Silti syyskuisessa Euroopan parlamentin äänestyksessä niin kutsutusta Sargentini-raportista, joka käsitteli sitä, onko Unkari rikkonut oikeusvaltioperiaatetta, yli puolet EPP:n edustajista äänesti raportin puolesta. Mikäli Fidesz pysyisi EPP:ssä, olisi puolue helmikuun puolivälissä julkaistun ennusteen mukaan saamassa 13 paikkaa Unkarissa.
Silti EPP:n kaula sosialidemokraattiseen PES:iin olisi ilman Fideszin edustajiakin noin 30 paikan tuntumassa, joten paikkamäärä ei ole yhtä merkittävä asia. Tähän mennessä EPP on perustellut Fideszin pitämistä puolueessa sillä, että keskusteluyhteys pääministeri Viktor Orbániin halutaan säilyttää.
Fideszin erottamista EPP:stä kannattaa avoimesti 14 jäsenpuoluetta 11 EU-maasta (sekä Høyre-puolue Norjasta). Lisäksi kroatialainen HSS-puolue jätti EPP:n kokonaan osin juuri Orbánin takia. Orbán nimitti erottamisvaatimuksen jälkeen saksalaisen Die Welt -lehden haastattelussa Fidesziä vastustavia puolueita vasemmiston ”hyödyllisiksi idiooteiksi”, mikä suututti monet. Fideszin ulossulkemista kannattava ryhmittymä tarvitsee kuitenkin selkeästi nykyistä laajempaa tukea ehdotukselleen.
Weber puolestaan on asettanut Fideszin ulossulkemiselle kolme ehtoa. Ensinnäkin Fideszin on lopetettava heti kampanjansa Brysseliä vastaan. Toisekseen Orbánin tulisi pyytää anteeksi kampanjaansa EPP:n puolueilta. Kolmanneksi Orbánin tulisi antaa Wieniin muuttamaan pakotetun CEU-yliopiston jatkaa toimintaansa Unkarissa. Weber ilmoitti lisäksi matkustavansa vielä kerran Budapestiin ennen EPP:n kokousta tavatakseen Orbánin. Weber matkusi Budapestiin viikkoa ennen EPP:n kokousta tavatakseen Orbánin vielä kerran. Weberin vierailun ajaksi kaikki Soros-Juncker-mainosjulisteet siivottiin pois Weberin matkareitiltä Budapestin lentokentältä kaupungin keskustaan.
Tuleeko Fidesz vastaan?
Lopulta painostuksen alla Fidesz ilmoitti poistavansa Juncker-Soros-mainosjulisteet heti Unkarin kansallispäivän, 15. maaliskuuta, jälkeen. Ensin puolue ilmoitti vaihtavansa Junckerin kuvan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin kuvaan, mutta ilmeisesti hallitus aloittaa täysin uuden kampanjan mainostaakseen hallituksen lanseeraamia uusia perhetukia. Myöhemmin hallituksen tiedottamisesta vastaava valtiosihteeri Zoltán Kovács kirjoitti Twitterissä, että kampanjan oli joka tapauksessa tarkoitus kestää vain 15.3. asti.
Kovács kommentoi CEU-vaatimuksia sanomalla, ettei mitään keskusteltavaa ole, sillä CEU:n Unkarissa akkreditoitu siipi Közép-európai Egyetem voi yhä jatkaa toimintaansa, kun taas amerikkalaisia tutkintotodistuksia antava CEU joutuu muuttamaan Wieniin. Yliopiston brändi kuitenkin perustuu sille, että se tarjoaa sekä amerikkalaisen että eurooppalaisen tutkintotodistuksen. Vaatimusta anteeksipyynnöstä Orbánin lehdistösihteeri Balázs Hídvégi kommentoi sanomalla, että kristillisten arvojen puolustaminen ja migraation pysäyttäminen ovat puoluekuria tärkeämpiä.
Orbán on ilmaissut pitkään haluavansa Fideszin pysyvän EPP:ssä. Unkarin radion haastattelussa 8.3.2019 hän kuitenkin sanoi, että Fideszin paikka ei ehkä olekaan EPP:ssä, vaan mahdollisesti Puolan Laki ja oikeus -puolueen rinnalla. Tämä puolestaan tarkoittaisi Fideszin liittymistä Euroopan konservatiivien ja reformistien allianssi -puolueeseen (ACRE).
Sen sijaan Politico-lehden tietojen mukaan Fidesz on neuvotellut ENF-puolueen kanssa. EU-kriittiseen ENF:ään kuuluvat tällä hetkellä muun muassa Marine Le Penin Rassemblement National, Itävallan FPÖ ja Italian Lega. Ministeri Gergely Gulyás kommentoi Politicon väittämiä nimittämällä lehteä propagandalehdeksi ja valtiosihteeri Zoltán Kovács on jo aiemmin hyökännyt Twitterissä Politicon Unkarista vastaavaa toimittajaa Lili Bayeria vastaan.
Hallituksen äänitorvena toimiva Magyar Nemzet -lehti puolestaan vaati julistekohun seurauksena pääkirjoituksessaan Fideszin eroa EPP:stä. Hallitusta tukevat mediat ovat jo pitkään olleet kriittisiä ja jopa pilkallisia EPP:tä kohtaan.
Soros-kampanja jatkuu joka tapauksessa
Orbánin mukaan Juncker ja Soros oli kuvattu julisteissa ”Muppet-show-tyylisesti” ja piti erikoisena, että julisteista on tehty casus belli. Orbán on kuitenkin sitä mieltä, että kansalaisia on tiedotettava ”Soros-suunnitelmasta”, jonka todenperäisyyden eurooppalaiset poliitikot ja toimittajat ovat kyseenalaistaneet. Väitetty ”Soros-suunnitelma” perustuu Sorosin kirjoittamaan blogipäivitykseen vuodelta 2015, jossa hän antaa ehdotuksia pakolaiskriisin ratkaisemiseksi. Kyseinen suunnitelma on ollut Fideszin kampanja-ase jo pitkään.
Jo vuosia kestäneen Soros-kampanjan synnystä ilmestyi pitkä artikkeli sveitsiläisessä Das Magazin -lehdessä. Artikkelissa haastatellaan amerikkalaista poliittista konsulttia George Birnbaumia, joka kehitti George Sorosista täydellisen viholliskuvan Unkarin hallitukselle. Birnbaumin mukaan Soros nähtiin henkilönä, johon tiivistyy ulkomainen pääoma, ja Fideszin kampanjatiimi sai selville mielipidemittauksen avulla, että Soros on varsin tunnettu äänestäjien keskuudessa. Lisäksi Soros kuvataan nykyisessä hallituksen propagandassa Unkarin kireän maahanmuuttopolitiikan uhkaajana.
Tämänhetkinen Juncker-Soros-mainoskampanja on maksanut Unkarin hallitukselle jo noin 30 miljoonaa euroa. Edellisen kahden vuoden aikana hallitus on käyttänyt Soros-vastaisiin julistekampanjoihin yhteensä noin 180 miljoonaa euroa. Huomattavaa on, että kampanja ei ole Fideszin vaan hallituksen ja siihen on käytetty verorahoja.
Nuorten suosiossa oleva Momentum-oppositiopuolue ryhtyi jo keräämään rahaa vastakampanjaa varten, jossa tarkoituksena on saada vastaavan näköisiä katumainoksia, joissa puolestaan kerrotaan Unkarin hallitukselle negatiivisia uutisia. Vaikka Juncker ja Soros -julisteet poistettaisiin, Soros ja maahanmuutto pysynevät Fideszin eurovaalikampanjan ytimessä.
TEKSTI Jani Korhonen
KUVA Jani Korhonen
Kirjoittaja on Unkariin ja Balkanin maihin erikoistunut filosofian maisteri, joka opiskelee tällä hetkellä toista maisterin tutkintoa CEU-yliopistossa Budapestissä.