Kukapa ei haaveilisi leveäleipäisestä eläkevirasta Euroopan unionissa! Väki vanhenee ja eläköityy kovaa vauhtia myös Brysselissä, joten toimielimet ovat ryhtyneet rekrytoimaan tuoretta verta tositarkoituksella jo muutama vuosi sitten varautuakseen suurten ikäluokkien eläkeaaltoon.
Vakivirka EU-toimielimistä irtoaa läpäisemällä virkamieskilpailun, joita nykyään järjestetään vuosittain. Niin kummallisilta kuin nämä pitkäpiimäisesti etenevät concoursit suomalaisesta vaikuttavatkin, niihin kannattaa osallistua. Kilpailuihin voi treenata (lisävinkkejä lopussa), ja vain osallistumalla voi päästä läpi.
Parasta preppausta kilpailuihin on työharjoittelu komissiossa tai jossain muussa EU-toimielimessä. Moni EU-ura on alkanut harjoittelusta. Esimerkkinä oma osastoni, joka vastaa komission poliittisesta viestinnästä: olemme jatkaneet usean meillä harjoittelunsa tehneen kollegan työsopimusta tilanteen niin salliessa. Moni hyvämaineinen entinen harjoittelija on soitettu takaisin töihin, kun olemme tarvinneet sijaisia.
EU:ssa voi olla töissä myös määräaikaisissa viroissa. Niihin rekrytoidaan samalla tavalla kuin moniin muihinkin työpaikkoihin: etsimällä tehtäviin sopivia henkilöitä. Siksi kaikkeen työkokemukseen, lyhyeenkin harjoitteluun, kannattaa suhtautua asianmukaisella vakavuudella.
Tämän lisäksi on hyvä muistaa kaksi pointtia:
Pidä yhteyttä. Kaikki tämän tietävät, mutta vain harva jaksaa lopulta vaivautua. Osoita, että olet kiinnostunut kuitenkin ilman, että vedät överiksi (et myöskään halua saada stalkkerin mainetta). Harjoittelun päätteeksi tarjoa kahvit tai drinkit, jätä yhteystietosi ja varmista, että ne pysyvät ajan tasalla. Jos saat jatkossa kutsuja tilaisuuksiin ja vastaanotoille, mene. On ihan OK lähettää päivitetty CV entiseen harjoittelupaikkaan ja soitella perään. Vaikka et myöhemmin enää työpaikkaa juuri siitä paikasta tarvitsisikaan, koskaan ei voi tietää, mistä kontakteista on jatkossa hyötyä. Varmista, että ne kaikki ovat tarvittaessa käytettävissäsi. Vaikka nykymailmassa kaikki tapahtuu verkossa, verkostoitumisessa mikään ei korvaa henkilökohtaisia kontakteja. Se edellyttää puhelimeen tarttumista. Monella kollegallani on ollut mentori tai he mentoroivat itse. Harkitse, olisiko tällaisesta sinulle hyötyä ja ota yhteyttä mielestäsi kiinnostaviin ihmisiin. Vaikka sinulla ei varsinkaan alkuvaiheessa olisi välttämättä paljoakaan tarjota vastineeksi, muista, että vastavuoroisuus on myös työperäisissä ihmissuhteissa kaiken A ja O. Investoi kontakteihisi – tavoittele luottamuksellisuutta ja pitkäaikaisuutta. Kun sitten jonain päivänä johdat Eurooppaa, älä unohda niitä, jotka ovat auttaneet sinut alkuun.
Liity työnhaun Tinderiin. Siitä huolimatta, että Linkedin-profiilin ajan tasalla pitäminen on periaatteessa ihan peruskauraa, moni edelleen suhtautuu alustaan lähinnä astetta aikuisempana foorumina jakaa kissavideoita ja lukusuosituksia. En itsekään varsinaisesti luottanut Linkedinin ihmeitä tekevään voimaan, vaikka monet headhunterit väittävät alustan olevan heille yksi tärkeimpiä työkaluja. Sitten kuulin kollegaltani, että hänet oli rekrytoitu komissioon Linkedin-haun perusteella. Kollegani Christina kirjoitti kokemuksistaan kymmenen kohdan Linkedin-oppaan uran alkuvaiheessa oleville. Christinan alunperin saksaksi kirjoittama artikkeli on julkaistu aikaisemmin Saksan Huffington Postissa. Mikäli et aio lukea kaikkia kymmentä vinkkiä (suosittelen!), tässä yksi, jota Brysseliin työhön haluavien kannattaa harkita: vaihda profiilissasi asuinpaikaksesi Bryssel, vaikka asuisitkin jossain muualla. Näin tartut niiden haaviin, jotka etsivät työntekijöitä EU-toimielimiin Brysselissä.
Onnea matkaan!
TEKSTI Anna-Kaisa Itkonen
KUVA Euroopan komissio
Anna-Kaisa kirjoittaa Tähdistöön EU:n energia- ja ilmastopolitiikasta sekä jakaa sisäpiirin tietoa siitä, millaista EU:ssa on oikeasti olla töissä.