[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ison-Britannian “erityissuhde” eurooppalaiseen integraatioon on ollut alituisesti läsnä niin kauan kuin molemmat ovat olleet olemassa. Suuri talous, iso armeija ja painava poliittinen painoarvo transatlanttista yhteyttä unohtamatta tekevät briteistä jotain uniikkia. Uniikki on myös kriisien kautta kehittyvä unioni, jonka perusfilosofiaan kuuluu “yhä läheisemmän liiton” visio. Asetelmaan lisättäessä brittien kimurantti sisäpolitiikka ollaan tilanteessa, joka purkautui kansanäänestykseksi niin vuonna 1973 kuin nyt 23.6.2016.
Entä mitä kansanäänestyksen jälkeen? Siitä tässä lehdessä esitetään valistuneita arvioita.
Asiantuntijakaarti on laaja ja kansainvälinen. Craig Rimmer tarkastelee laajasti Ison-Britannian ja EU:n suhdetta, jonka optimi olisi, että molemmat osapuolet hyödyttäisivät toisiaan. Richard Rose tarjoaa näkökulman Yhdistyneen kuningaskunnan eri osien suhtautumisesta kansanäänestykseen – tuottaako äänestys kuningaskunnan epäyhtenäisyyttä? Mika Suonpää esittää historiallisen perspektiivin Britannian ja EU:n monesti aiemminkin kriisiytyneestä suhteesta, kun Britannian sisäpolitiikassa Euroopan integraatiota käytetään lyömäaseena. Tapio Raunio päätyy analysoimaan, että Britannian eroaminen voisi selkiyttää unionin toimintaa, mutta olisi symboli-arvoltaan tappiollinen. Allan Rosas tarjoaa oikeudellisen näkökulman mitä perustamissopimukset ja Lissabonin sopimus sanovat jäsenvaltion erosta. Pirkko Ruohonen-Lerner esittää europarlamentaarikon näkemyksen.
Tähdistö-lehti on uudistettu. Uudessa muotissa Tähdistö on kooltaan pienempi ja jaettu kahteen osaan: asiantuntija- ja järjestöosuuteen. Tavoitteemme on, että lehti olisi helpommin lähestyttävä. Ensimmäinen osio keskittyy toimintaideaamme levittää EU-tietoutta. Jälkimmäinen osio keskittyy järjestölliseen laajuuteemme, jossa noin 2000 suomalaista eurooppanuorta paikallis-, kansallis- ja kv-tasolla järjestävät korkeatasoisia tapahtumia ja debattia.
Päätoimittajana toivon teille lukuiloa ja pohdintaa, sekä näistä kumpuavaa faktoihin perustuvaa Eurooppa-keskustelua. Keskustelua paremman Euroopan rakentamisesta meidän tulee jatkaa myös Ison-Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeisinä päivinä.
Simo Ristolainen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”198″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Tähdistön vuoden 2016 päätoimittaja Simo Ristolainen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]