Minun Eurooppani

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Eurooppanuoret tiedusteli viideltä eri puolilla Suomea asustavalta nuorelta aikuiselta, miten he mieltävät eurooppalaisuuden.
1) Mitä eurooppalaisuus merkitsee sinulle?
2) Tunnetko itsesi enemmän suomalaiseksi vai eurooppalaiseksi tai molemmiksi? Perustele.
3) Oletko kuullut Eurooppanuorista tai osallistunut Eurooppa-teemaan liittyvään kansainväliseen toimintaan?
4) Mitkä ovat mielestäsi hienoimpia ja huonoimpia asioita eurooppalaisuudessa?
5) Mitkä ovat mielestäsi Eurooppaa eteenpäin vieviä voimia ja miten Eurooppaa voitaisiin kehittää ja rakentaa toimivammaksi?
Niina Luukkanen-Jensen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”337″ img_size=”full”][vc_column_text]Kuva: Melina Kukkonen[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Melina Kukkonen, 20, Tampere
1) Olen EU-kansalainen, minulla on Euroopassa oikeuksia ja vapauksia sekä mahdollisuus vaikuttaa Eurooppaan. Eurooppalaisuus on osa identiteettiäni.
2) Sekä eurooppalaiseksi että suomalaiseksi; olen koko ikäni ollut sekä suomen- että Euroopan unionin kansalainen. Erityisesti Euroopan ulkopuolella matkustaessa tunne eurooppalaisuudesta korostuu.
3) Toimin tällä hetkellä Tampereen eurooppanuorten hallituksessa ja olen osallistunut moneen erilaiseen kansainväliseen sekä EU-aiheiseen toimintaan.
4) Euroopan unionin mahdollistamat edut, kuten liikkumisen ja opiskelun helppous muualla Euroopassa.
5) Euroopan voimia ovat eurooppalaiset arvot; demokratia, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja solidaarisuus[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”348″ img_size=”full”][vc_column_text]Kuva: Juha Kiviniemi[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Ilona Sorri, 18, Helsinki
1) Avoimuutta, samanlaisia arvoja, yhteistä kulttuuria ja yhteisöllisyyttä.  Lisäksi mielestäni yhteistyötä ja mahdollisuuksia.
2) Tunnen itseni molemmiksi. Ilmeisesti maailma on pienentynyt varttuessa, sillä nuorena identiteettini liittyi kotikaupunkiini, myöhemmin suomalaisuuteen ja nyt vanhempana eurooppalaisuuteen.
3) Kuulun Eurooppanuoriin. Olen osallistunut poliittiseen nuorisotoimintaan Euroopan tasolla.
4) Hienointa ovat yhteisömme ja monimuotoisuutemme – pieneen maanosaan mahtuu useampia erilaisia kulttuurialueita. Ihmisoikeudet ovat itselleni lähellä sydäntä ja arvostan sitä, että niitä pidetään tärkeänä arvona Euroopassa. Huonoa on vaikeaa keksiä, mutta ehkä ongelmaksi koituu välillä sama mikä muissakin maanosissa – monen erilaisen valtion yhteistyön ylläpitäminen vaatii työtä.
5) Tarvitsemme entistä enemmän maiden välistä yhteistyötä sekä vahvoja, yhteistyökykyisiä ja eteenpäin katsovia johtajia Eurooppaan. Koen, että voimme Eurooppa- ja EU-tason yhteistyöllä tukea kehittymättömämpiä maita, jotta niiden elintasoa, yhteiskuntaa ja demokratiaa saadaan parannettua. Lisäksi EU:n viestintää tulee kehittää.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”334″ img_size=”full”][vc_column_text]Kuva: Konsta Ylimaunu[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Konsta Ylimaunu, 25, Oulu
1) Minulle eurooppalaisuus merkitsee tiettyä yhteistä arvopohjaa, jonka varaan yhteiskuntien ja koko maanosan tulevaisuutta voidaan rakentaa.
2) Tunnen itseni ensisijaisesti suomalaiseksi, mutta laajemmassa viitekehyksessä myös eurooppalaiseksi. Etenkin kansainvälisen toiminnan ja kokemuksen myötä eurooppalainen identiteettini on vahvistunut, joten tämän kysymyksen kannalta olennaista onkin se, missä ja kuinka laajassa kontekstissa toimitaan.
3) Olen kuullut Eurooppanuorista ja heidän toiminnastaan.
4) Hienoin asia eurooppalaisuudessa lienee sen luonteen moninaisuus, mutta silti yhtenäisyys, jonka kautta koko maanosaa on kyetty kehittämään eteenpäin. Menneet eurooppalaiset sukupolvet ovat toki myös sälyttäneet nykyisille eurooppalaisille tiettyä historiallista painolastia.
5) Keskeistä tulevaisuuden kannalta on toimiva eurooppalainen yhteistyö, joka ottaa riittävästi huomioon myös kansallisia tekijöitä. Kaikkea ei tarvitse välttämättä säädellä Euroopan tasolla, mikäli sillä ei ole relevanttia merkitystä koko maanosalle. Toisaalta yhteistyön syventäminen prioriteettialueilla voi luoda eurooppalaista lisäarvoa. Lisäksi dialogi ja kanssakäynti Euroopan ulkopuolisten alueiden kanssa on keskeistä yhä monimuotoisemmassa maailmassa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”388″ img_size=”full”][vc_column_text]Kuva: Lars Sjöblom[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Noora Uotinen, 22, Turku
1) Eurooppalaisuus merkitsee vapautta liikkua Euroopan alueella. Se on mielestäni todella tärkeää nuorten kansainvälistymisen kannalta.
2) Tunnen itseni eurooppalaiseksi enemmän koska olen jo sellainen maailman matkaaja, että eurooppalaisuus tuntuu luontevimmalta sanalta. Toki olen ylpeä kauniista Suomestani.
3) Olen vasta liittynyt eurooppanuoriin ja Facebookissa asiaan itse asiassa sattumalta eksyin.
4) Huonompia asioita eurooppalaisuudessa on, että tuntee vastuuta ” liikaa” jossain kohtaa jos sattuu jotain Euroopassa ja tuntuu, että omatunto kolkuttaa ja sitä itse miettii mitä voisi tehdä toisin. Hienompia kun saavutetaan yhdessä jotain tavoitteita Euroopassa, niin se tuntuu hienolta!
5) Euroopassa tasa-arvo kysymyksiä ja tuloksia voisi parantaa siten, että köyhiä ja rikkaita ei olisi vaan kaikki olisivat tasa-arvoisia. Asiaa mielestäni pitäisi jatkossakin miettiä. Voimia on, että Euroopassa on kansainvälisiä ja erilaisia ihmisiä niin on myös erilaistakin osaamista. Se on voimavara Euroopalle![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”580″ img_size=”full”][vc_column_text]Kuva: Karoliina Lång[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Karolina Lång, 22, Helsinki
2) Tunnen itseni eniten helsinkiläiseksi, suomalaiseksi, pohjoismaalaiseksi ja eurooppalaiseksi. Minussa ei ole ristiriitaa siinä, että voi tuntea itsensä osaksi montaa eri yhteisöä ja kontekstia. Eurooppalaisuus on erityisen tuntuvaa jos olen Euroopan ulkopuolella, esim. USA:ssa.
3) Olen ollut jäsenenä Eurooppanuorissa pari vuotta, mutta en ole osallistunut toimintaan koska olen ollut aktiivinen muissa nuorisojärjestöisssä. Haluaisin osallistua Linnaseminaarin, koska se vaikuttaa tapahtumalta missä käydään hyvää keskustelua EU:sta ja Euroopan tulevaisuudesta.
4) Eurooppalaisuus on tämän päivän maailmassa hyvin vaikeasti määriteltävissä. Onko eurooppalaisuus vain 40 ja 50-luvun idea yhtenäisestä Euroopasta rauhanprojektina? Voiko myös tulevaisuuden Eurooppa olla vanhollisella tavalla länsimaalainen ja sivistynyt globalisoituneessa maailmassa täynnä feikkiuutisia? Mielestäni on hienoa ja tärkeää että EU yrittää tuoda esiin Eurooppa ihmisoikeusmyönteisenä alueena, mutta todellisuus ympäri Euroopan maita kuten Puolassa ja Unkarissa näyttää kyllä valitettavasti hyvin erilaiselta kuin monet juhlapuheet.
5) Mielestäni vapaa liikkuvuus on tärkeä kysymys Euroopan ja EU:n tulevaisuuden kannalta. Vapaata liikkuvuutta ei saa pitää itsestäänselvyytenä ja sitä pitää vaalia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]