Matkalla Eurooppanuorten kanssa: Case Bulgaria

Oletko pitkään pohtinut miten päästä reissuun opiskelijabudjetilla ja kenties huomannut harkitsevasi samoja kohteita, joista tulee seminaarikutsuja säännöllisesti Eurooppanuorten kautta? Mikäli kalenterista löytyy vapaata, ei kannata epäröidä vaan ehdottomasti hakea – matkan hintakaan ei päätä huimaa. Seminaarimatkat ovat erinomaisia tilaisuuksia tavata samanmielisiä tyyppejä ympäri Eurooppaa, ilman että kukkaroon syntyy liian isoa lovea. Tässä on reportaasi huhtikuun aurinkoisesta Sofian seminaarireissusta ja sen kuluista.

Olin itse juuri siinä tilanteessa viime keväänä, että jokin esti aina laittamasta sisään hakemuskirjettä ja lähtemästä reissuun. Päätin kuitenkin Sofian seminaarikuulutuksen kohdalla toimia toisin, napata vapaata opinnoista (joista muuten jotkut yliopistot antavat lyhyen raportin perusteella opintopisteitäkin) ja lähteä matkaan.
Prosessi alkaa hakukirjeen laatimisella, joka kirjoitetaan ensin kotimaan Eurooppanuorten yhteyshenkilölle, jonka sähköposti löytyy ilmoituksesta. Kannattaa miettiä hakukirjettä kirjoittaessa, miksi juuri sinun pitäisi lähteä: mitä konkreettista oppisit reissusta, mitä voit soveltaa sen jälkeen ja kuinka matka palvelisi vaikkapa pidemmän ajan päästä. Usein jo pian hakuajan jälkeen saat tiedon, pääsetkö matkaan. Tämän jälkeen seminaariin haetaan vielä järjestävälle taholle suoraan, mutta usein kyseessä on lähinnä muodollisuus.
Kun olet saanut varmistuksen kotimaan Eurooppanuorilta, voit alkaa varailemaan lentolippuja. Tässä vaiheessa onkin hyvä kerrata matkakulujen jakautuminen: järjestö korvaa kulusi usein tietyn määrän tai prosentuaalisesti tiettyyn summaan saakka, jonka ylittävästä summasta Eurooppanuoret korvaa sinulle puolet, aina 150 euroon saakka. Matkakulujen korvaussumma on paikallisjärjestön päätettävissä ja riippuu heidän saamastaan rahoituksesta, usein kattaen kuitenkin ison osan lentolippujen kuluista. Itse seminaarimaksu jää osallistujien maksettavaksi, mutta se on pääsääntöisesti pieni verrattuna siihen, mitä sillä saa: Sofian osallistumismaksu oli 75 euroa, joka kattoi kaiken hotellimajoituksesta lähtien ruokailuihin sekä kuljetuksiin saakka.
Matkakulut varmasti kiinnostavat, joten erittelen alle todelliset kulut, jotka matkasta minulle koituivat:

  • Meno-paluulennot (Norwegian ja Ryanair): 164,30 eur (joista korvattiin minulle koko summa), josta lentokenttäkuljetukset 15 eur juna TRE-HKI sekä taksi Sofiassa hostellille noin 6 eur.
  • Seminaarin osallistumismaksu: 75 eur
  • Ratsastusreissu (vapaaehtoinen): 20 eur
  • Omat menot (jotka toki riippuvat osallistujan omasta rahankäytöstä)

Toisin sanoen, minulle ei edullisten lentojen ansiosta jäänyt maksettavaksi itse seminaarista kuin osallistumismaksu. Omia menoja arvioisin (edullisen Sofian ansiosta) menneen viikon aikana noin 150 euroa eli koko matka maksoi siis minulle noin 245 euroa viikon seminaarireissusta. Mikäli olisin tehnyt matkan yksin, hintaan olisi lisänä tullut hotellien ja lentojen summa, jonka uskallan väittää ainakin kaksinkertaistavan matkan kustannusket.
Suurin osa seminaareista on paikallisen JEF-järjestön joko yksin tai yhteistyössä järjestämiä koulutustilaisuuksia. Koko päiviä ei kuitenkaan tarvitse istua sisällä ja vapaa-aikaa jää illoille verkostoitumiseen tai kohdekaupunkiin tutustumiseen. Esimerkiksi Bulgariassa meillä oli päivä, jolloin lähdimme ratsastamaan vuorilla sekä viimeisenä päivänä meidät vietiin tutustumaan Rilan Monasteryyn, joka on siis Bulgarian vanhin, 1000-luvulla rakennettu munkkiluostari (jonne ei muuten ihan helposti tulisi muuten lähdetty) Ohjelma on kuitenkin aina järjestäjätahosta ja paikallisten aktiivien mahdollisuuksista kiinni, joten siihenkin kannattaa perehtyä etukäteen. Siihen voi kuitenkin luottaa, että paikallisten järjestämä ohjelma on sellaista, mitä ei ihan normaali turisti itse keksisi aina toteuttaa! Mitä siis enää mietit?
TEKSTI & KUVAT Laura Saarinen

Kirjoittaja on valtio-opin opiskelija, joka vaikuttaa tällä hetkellä Brysselissä ja toimii Eurooppanuorissa aktiivisena printtitähdistön kirjoittajatiimissä. Sydäntä lähellä ovat Ranska ja EU-asiat, joten syksyllä 2018 hänet löytääkin vaihdosta Pariisin Sciences Posta.