Linnaseminaari 20 vuotta

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Eurooppanuoret järjesti historiansa 20. Linnaseminaarin Haikon kartanolla 19.-21.8.2016. Perinteikkään seminaariviikonlopun kunniaksi Tähdistö esittelee viikonlopun antia. Yli sata Eurooppanuorta ympäri Suomen osallistui seminaariin, jonka teema oli Eurooppa murrosten keskellä.
Kohti seminaaria
Linnaseminaariin lähdettiin yhteiskuljetuksella Kiasmalta perjantaina 19.8. Haikon kartanolla puheenjohtaja Jesse avasi seminaarin iloisesti ja kannusti osallistujia aktiiviseen ja toisia kunnioittavaan keskusteluun. Kolmen päivän aikana seminaarissa oli kahdeksan monipuolista puheenvuoroa, joista tässä kirjoituksessa keskitytään muutamaan. Monipuolisten puheenvuorojen ohella lauantain päänäytös oli poliittisten nuorisojärjestöjen paneeli. Tapahtumaan osallistuttiin sosiaalisessa mediassa myös hashtagillä #linna20 ja kommentit näkyivät Twitter-seinälle, joten 100 seminaariosallistujan lisäksi runsaasti laajempi joukko osallistui keskusteluun.
Seminaarin puheenvuorot avasi lähetysneuvos Juha Mustonen, joka on myös ollut Eurooppanuorten ensimmäinen puheenjohtaja 19 vuotta sitten. Hän keskittyi Euroopan turvallisuuteen nykytilanteessa, jossa monet uhkakuvat ovat samaan aikaan läsnä. Vahvistuva Venäjä ja kansainvälinen terrorismi ovat merkittävimpiä uhkakuvia, kyberterrorismia unohtamatta. Kun eurooppalainen turvallisuusyhteistö on Suomelle tärkeää, on samaan aikaan todettava, ettei kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa tapahdu juuri mitään ilman Yhdysvaltoja, totesi Mustonen. Tähdistön toimituskunta nappasi lavalta laskeutuneen Mustosen vielä haastatteluun, jossa paneuduttiin Eurooppanuorten tarinaan ja missioon.
Seuraavana sandaaleissa esiintynyt europarlamentaarikko Nils Torvalds luennoi aiheella “EU kypsymässä vakavaan kriisiin”. Torvalds esitti, että erilaiset kansalliset edut hajottavat yhteisen EU:n tehtävää. Nykyinen kriisi ei ole ensimmäinen, mutta populismin voima on voimakkaampi kuin aiemmin toisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa. Torvaldsilla oli historioitsijamainen ote EU:n jatkuvaan kriisiin, jonka suosituimmaksi lentäväksi lauseeksi Twitterissä päätyi, kuinka “politiikan opportunismi on hirvittävää myrkkyä”.
Pääpäivä
Lauantain puheenvuorot avasi energinen Sirpa Pietikäinen, joka kertoi kuulijoille, että ”jos ei ymmärretä mistä EU:ssa on kyse, niin hukka meidät perii, tai pikemminkin populisti”. Pietikäinen katsoi, ettei Ison-Britannian kesäkuun äänestys muuta suurta kurssia, jossa yksittäiset eurooppalaiset valtiot ovat liian pieniä pärjäämään yksin maailmassa. Hänen mukaansa kriisit ovat osa politiikkaa ja silloin kun on vaikeaa, kuten Euroopassa talous- ja pakolaiskriisin aikaan, tarvitaan toisiamme enemmän, eikä vähemmän. Pietikäinen kannusti seminaarin osallistujia yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen ja lausui, että eurooppanuoria tarvitaan nyt enemmän kuin 20-vuoteen.
Yksi “pääpäivän”, lauantain, ja koko Linnaseminaarin perinteisimpiä osuuksia on ollut poliittisten nuorisojärjestöjen paneeli. Se alleviivaa Eurooppanuorten roolia toimia keskustelufoorumina erilaisille näkemyksille integraatiosta ja Euroopasta. Myös tänä vuonna seitsemän eduskuntapuolueen sekä Piraattien nuorisoedustajat esittivät paneelissa näkemyksiään sekä haastoivat toisiaan pariväittelyissä.
Yleisesti kahdeksan panelistia listasivat EU:n onnistumisiksi rauhan, vapaan liikkuvuuden ja vakauden Euroopassa. Haasteena nähtiin puolestaan talouskoordinaatio muun muassa siksi, että vain osassa jäsenvaltioista on euro käytössä. Osa kritisoi pakolaiskriisin hoitoa voimakkaastikin ja usein nationalistisesta näkökulmasta. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text css=”.vc_custom_1493995597578{margin-top: 5px !important;margin-right: 5px !important;margin-bottom: 5px !important;margin-left: 5px !important;border-top-width: 5px !important;border-right-width: 5px !important;border-bottom-width: 5px !important;border-left-width: 5px !important;padding-left: 10px !important;border-left-color: #333c3f !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #333c3f !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #333c3f !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #333c3f !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 5px !important;}”]Lappukysymykset:
1: Olisiko EU:n yhteinen armeija Suomen etu?
4 vastaan, 3 puolesta, 1 poissa

2: Tulisiko Turkin jäsenyys- ja viisumivapausneuvottelut lopettaa?
7 puolestaan, 1 ei

3: Pitäisikö Turkki hyväksyä EU:n jäseneksi jos ehdot täyttyvät ja kehityssuunta kääntyy?
4 vastaa, 4 puolesta

4: Pitäisikö EU:n luopua maataloustuista?
4 vastaan, 3 puolesta, 1 poissa

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”241″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lauantain ohjelman loputtua osallistujille oli mahdollisuus nauttia Haikon spa- ja yorokobiosastoista. Iltaohjelmassa oli 20 -vuotisen Linnaseminaarin kunniaksi juhlaillallinen, joka nautittiin kartanon Romanov-salissa. Kannen “20” -ilmapallot ovat tilaisuudesta. Illallinen sisälsi herkullista ruokaa sekä puheita muun muassa Eurooppalaisen Suomen uudelta toiminnanjohtaja Antti Ahoselta, joka iloksemme ilmoittu aikuisjärjestön sponsoroineen illallista.
JEF-Europen puheenjohtaja Christoffer Glück esitteli suomalaiselle kuulijakunnalle itsensä ja hallituksensa. Iloksemme myös kattojärjestömme JEF-Europen hallitus oli läsnä. Kansainvälinen taso sai näkyvyyttä suomalaisille aktiiveillemme. Glückin mukaan Linnaseminaari on myös JEF-Europen näkökulmasta ainutlaatuinen tapahtuma korkeatasoisuudessaan sekä jokavuotisesta järjestämisperinteestään. Valitettavasti järjestämiskieli on yksinomaan suomi, mikä teki seuraamisen heille vaikeaksi. Poikkeus löytyi tästäkin: italialainen hallituksen jäsen Jacopo Barbati puhui sujuvaa suomea ja tunnustautui Suomi-faniksi.
Kuten myös perinteisiin kuuluu, jatkui illallisen jälkeen hauskanpito yhdessä ja aamuyöllä innokkaimmat olivat vielä Haikon laiturilla laulamassa sekä lauluja yhteisestä Euroopasta että muita sävelmiä.
Kiitos ja kohti tulevaa
Linnaseminaaarin päätöspäivänän sunnuntaina puheenjohtaja Jesse kiitti osallistujia heidän aktiivisuudestaan sekä tervetulleiksi entistä sankemmin joukoin myös seuraavana vuonna. Matkaan lähti suuri joukko uupuneita, mutta tyytyväisiä osallistujia, jotka olivat saaneet ajatella Eurooppaa yhdessä uusista näkökulmista. Haikon huikeat puitteet, huipputason puhujat ja motivoituneet osallistujat ovat yhdistelmä, joka varmasti on monelle kesän hienoimpia viikonloppuja.
Viikonlopun voi hyvin summata MEP Pietikäinen päätoimittajan muistivihkoon kirjoittamiin terveisiin:
“Sinua (Eurooppanuori) tarvitaan nyt! Paremman tulevaisuuden eteen vahvempi EU kaipaa sinua & kaveriasi.”
Simo Ristolainen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”242″ img_size=”full” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”243″ img_size=”full” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”244″ img_size=”full” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”245″ img_size=”full” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”246″ img_size=”full” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Kuvat: Sonja Behm[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]