Kolumni: Mitä hyötyä meille oikeasti on siitä, että asumme eurooppalaisessa Suomessa?

Euroopan unionista on ollut Suomelle paljon hyötyä. Kiitos EU:n meillä on esimerkiksi vapaa liikkuvuus EU:n alueella, mahdollisuus toteuttaa itseämme entistä enemmän ja tehdä entistä enemmän kansainvälistä yhteistyötä muiden Euroopan maiden kanssa. Myös keväällä 2018 tehdyssä eurobarometrissa 53% vastaajista ilmoitti luottavansa EU:hun ja 79% koki olevansa EU:n kansalaisia. Voisi siis uskoa, että Eurooppa ja eurooppalaisuus nähtäisiin positiivisessa valossa ja Suomen kaltaiselle maalle hyödyllisenä asiana.
Omassa ystäväpiirissäni on kuitenkin henkilöitä, jotka kokevat EU:n meille enemmän haitalliseksi. He uskovat, että  meillä olisi paremmin asiat, jos EU ei toimisi välikätenä kaikessa. Myöhemmin olen pohtinut, mikä saa ihmisen identifioimaan ja ajattelemaan näin ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat.
Identifioitumiseen vaikuttaa paljon lähipiirimme, ikämme ja sävy millä asioista keskustellaan. Jos esimerkiksi Euroopasta ja EU:sta kerrotaan koko ajan vain negatiivisia uutisia ja omassa kaveripiirissä on paljon kriittisesti ajattelevia ihmisiä, on usein helpompi alkaa ajatella samoin kuin tutkia ensin asiaa objektiivisesti ja sitten vasta tehdä johtopäätöksiä. Tämä nähtiin esimerkiksi Brexitin tapauksessa ja osittain siitä syystä viime aikoina ollaan vaadittu uuden kansanäänestyksen järjestämistä.
Brexit-äänestyksessä huomattavaa oli, että  nuorilla oli selvästi positiivisempi suhtautuminen EU:hun kuin vanhemmilla ihmisillä. Nuoret jotka ovat opiskelleet ja kuulleet EU:sta tuntevat paremmin  sen hyvät ja huonot puolet. Vanhempien ihmisten saattaa myös olla haastavampi tiedostaa, että nykyisyys voi olla menneisyyttä parempaa.
Identifioituminen eurooppalaiseksi on minulle helppoa, koska olen elänyt koko elämäni Suomessa, joka on osa EU:ta. Eurooppalaiset jakavat paljon samoja arvoja, joihin kuuluvat esimerkiksi suvaitsevaisuus, demokratia ja tasa-arvo. Lisäksi, jos emme kuuluisi Euroopan unioniin, en olisi päässyt viettämään elämäni opettavaisinta kahta kuukautta kansainvälisen vaihdon merkeissä Fuengirolassa eikä siskoni tällä hetkellä välttämättä opiskelisi Amsterdamin yliopistossa.
En voikaan olla  korostamatta tulevien vaalien ja Suomen EU-puheenjohtajuuskauden merkitystä. Näiden avulla voidaan olennaisesti korottaa myös Suomessa Eurooppa-tietämystä ja näyttää EU positiivisessa valossa. Samalla meillä on hyvä tilaisuus nostaa esille Suomelle tärkeitä arvoja ja saada ihmiset huomaamaan, että meidänkin äänellämme on väliä ja painoarvoa. Tuleva puheenjohtajuus kausi tarjoaa meille ennen kaikkea mahdollisuuden ja se tulisi käyttää.
Teksti Milla Ristikangas
Kuva Pixabay
Kirjoittaja on ammatillisesta oppilaitoksesta valmistunut viestinnästä ja vaikuttamisesta kiinnostunut ilopilleri, jonka sydäntä lähellä on ihmisten ajatukset, kulttuurit ja miltä Eurooppa näyttää nuorten silmissä.