Data on uusi öljy siksi GDPR

Se on aivan juuri täällä. GDPR eli tietosuoja asetus, joka astuu voimaan 25.5.2018. Eurooppanuoret ovat asetuksen edellä ja pitivät huhtikuussa koulutuksen yhdessä Haaga-Helian opiskelijakunnan Helgan kanssa järjestöille ja aiheesta kiinnostuneille. Nyt sanotaan, että data on uusi öljy ja sen tulisi olla yksilön omistuksessa ja siksi suojeltava, mutta miten?

Uuden lainsäädännön tarkoituksena on parantaa henkilötietojen suojaa ja rekisteröityjen oikeuksia. Vastata  digitalisaation ja globalisaation liittyviin tietosuojakysymyksiin ja yhtenäistää tietosuojasääntelyä kaikissa EU-maissa. Uutta on asetuksen todellinen velvoittavuus. Kaikki tapahtuu nyt kovien sanktioiden uhalla.
Euroopan unionin kansalaisena kieltämättä lämmittää mieltä, että kansalaisten etua valvotaan huolellisesti. Kouluttajana tapahtumassa ollut hallituksen jäsen Gurmann Saini listasi tärkeimmät seikat:

  1. Tiedolla on elinkaari ja sen pitää pysyä turvassa.
  2. Tiedolla pitää olla selkeä käyttötarkoitus.
  3. Parempi pääsy omiin tietoihin: rekisteröidyn oikeus oikoa, korjaa tai poistaa tietoja.

Järjestönä Eurooppanuoret säilyttävät tietoja omista jäsenistään. Järjestökentillä on jopa puhuttu hysteriasta lain lähestyessä voimaantuloa. Eurooppanuorissa ei ole tällaisesta ole hätää.
”Valmistelut ovat loppusuoralla, josta iso kiitos myös aktiiveille, jotka ovat olleet loistavana asiantuntija-apuna.” Pääsihteeri Mikko Kymäläinen avaa Eurooppanuorten tilannetta.
Mikä sitten muuttuu eurooppanuoren jäsenenä? Asetus velvoittaa jokaista tietojen säilyttäjää tekemään tietosuojaan vedoten tietosuojaselosteen, jossa selviää myös yksilön oikeudet omaan tietoonsa. Eurooppanuorissa tämä tapahtuu uudistetussa jäsenrekisterissä.
”Meillä Eurooppanuorten jäsen pääsee kirjautumaan rekisteriin, josta voi halutessaan tarkastaa omat tietonsa. Lisäksi aluejärjestöt saavat vielä toukokuun alussa omat ohjeet omiin tarpeisiinsa.” Kymäläinen selostaa.
Meistä kerätään jatkuvasti tietoa kaikkialla, joten uudistus on todella tarpeellinen. Keskustelu datasta ja sen turvallisuudesta on vasta alussa. Jakaessaan tietoja sovelluksesta sovellukselle ja klikkaillessa vain hyväksy-nappia lukematta pitkää selostetta on riski ollut tiedossa, mutta ei näkyvillä. Onneksi vuotojen ja viimeisimmän Facebook-kohun jälkeen aika alkaa olla valmis keskustelulle todellisesta tietoturvasta ja yksilön tietojen suojelemisesta.
TEKSTI Iida Laurila