Uralähettiläät auttavat EU-uralle pyrkiviä

 

Euroopan unioni työllistää runsaat 40 000 henkilöä ja yli tuhat suomalaista. EU-uralähettiläät ympäri Eurooppaa auttavat opiskelijoita EU-uraan liittyvissä kysymyksissä.

Moni haaveilee työskentelystä Brysselin vilskeessä. Millaisia harjoittelu- ja työmahdollisuuksia Euroopan unioni sitten tarjoaa? Mitä EU-uralle mielivältä henkilöltä vaaditaan kielitaitoa, kansainvälistä kokemusta vai hyviä arvosanoja? Entä miten EU:n rekrytointikilpailuissa voi pärjätä?

EU työllistää tällä hetkellä runsaat 40 000 henkilöä, joiden joukossa on yli tuhat suomalaista. Unioni tarjoaa työpaikkoja lukuisilla eri aloilla, erityisesti Brysselissä, Luxemburgissa ja Strasbourgissa. Moniin tehtäviin voi hakea kandidaatin tutkinnolla. Vakituiset työntekijät valitaan EU:n henkilövalintatoimiston järjestämien avoimien virkamieskilpailujen kautta.  EU-toimielimet tarjoavat vuosittain myös harjoittelumahdollisuuksia noin 1200 innokkaalle nuorelle.

Harva opiskelija on perehtynyt EU:n tarjoamiin harjoittelu- ja työmahdollisuuksiin. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse selvittää yksin – useissa korkeakouluissa apuna on EU-uralähettiläs. Klikkaa ja Twiittaa

Vaikka kansainvälinen ura kiinnostaisi, harva opiskelija on perehtynyt EU:n tarjoamiin työmahdollisuuksiin ja hakuprosessin vaiheisiin. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse selvittää yksin – useissa yliopistoissa on nimittäin apuna Euroopan henkilövalintatoimiston kouluttama opiskelija eli EU-uralähettiläs. Uralähettiläät ympäri Eurooppaa auttavat opiskelijoita EU-uraan liittyvissä kysymyksissä. Uralähettiläs antaa opiskelijoille yksilöllistä ohjausta, järjestää uratapahtumia ja esittelee EU:n tarjoamia työmahdollisuuksia erilaisissa tapahtumissa.

Suomessa EU-uralähettiläitä on lukuvuonna 2018–2019 kymmenessä eri yliopistossa:

Nelli Eerikäinen – Vaasan yliopisto

Olivia Engström – Helsingin yliopisto

Lauri Ikola – Tampereen yliopisto

Jenni Laitiainen – Jyväskylän yliopisto

Patricia Nyamekye – Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Petri Nyström – Turun yliopisto ja Åbo Akademi

Saana Peurasaari – Oulun yliopisto

Lucas Sundman – Hanken Svenska handelshögskolan

Henrik Telkki – Lapin yliopisto

Rosa Ylimaula – Itä-Suomen yliopisto

Mikäli korkeakoulussasi ei vielä ole EU-uralähettilästä, voit olla yhteydessä muiden kaupunkien uralähettiläisiin. Lähettiläiden tarkemmat yhteystiedot löytyvät uralähettiläiden Facebook-sivulta. Sivulla jaetaan myös vinkkejä mielenkiintoisista harjoittelu- ja työpaikoista.

Oman uralähettiläsvuoteni aikana kävi ilmi, että opiskelijat ovat huolissaan erityisesti siitä, millaiset mahdollisuudet heillä on läpäistä EU:n rekrytointikilpailut. Suomalaiset ovat kuitenkin pärjänneet kilpailuissa suhteellisen hyvin. Rekrytointikilpailuihin kannattaa kuitenkin valmistautua paitsi kielitaitoa kartuttamalla, myös perehtymällä kilpailujen rakenteeseen ja tietokonetestien vastaustekniikkaan. 

TEKSTI Sinituuli Suominen

KUVA Euroopan komissio

Kirjoittaja on ihmisoikeuksista kiinnostunut oikeustieteen maisteriopiskelija, joka on aiemmin toiminut muun muassa EU-koululähettiläänä ja Turun yliopiston EU-uralähettiläänä.

Kategoriat: Artikkelit, Eurooppanuoret, Nostot
JAA TWIITTAA PINNAA JAA